Първият участък от третия лъч на метрото в София ще бъде официално открит на 26 август, научи Dir.bg от свои източници.

Официалната церемония ще бъде на метростанция "Медицински университет".

В експлоатация ще бъдат пуснати 8 км с 8 станции от бул. "Владимир Вазов" до Красно село. По тях ще се движат 22 мотриси "Сименс", като в следващите месеци трябва да бъдат доставени още 8.

От "Метрополитен" предвиждат през първите месеци новата линия да бъде използвана от 50-60 хиляди пътници ежедневно, а след това пътникопотокът би трябвало да стигне до 200 000 души дневно.

Последната засега станция на третата линия - "Хаджи Димитър" ще се ползва от 45 000 жители на кварталите "Хаджи Димитър" и "Сухата река". Те ще могат да стигнат до центъра за 3 до 5 минути, а до "Красно село" - за 12 минути.

Очаква се по останалите 4 станции от третата линия - от "Красно село" до околовръстния път при "Горна баня" да бъдат пуснати в експлоатация след Нова година.

Директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев обясни, че участъкът до "Овча купел" е построен изцяло.

"Предстои от септември системите ще започнат да се тестват. Миналата седмица пуснахме пробен влак в участъка, за да може да урегулираме контактната мрежа. От октомври ще започнат да вървят комплексните изпитания", уточни той и коментира, че и тук може да има закъснение, но то няма да е повече от един или два месеца.

Същевременно от Столична община съобщиха, че започва изграждането на допълнително стъпало на входа на две метростанции. Целта е да се ограничат наводненията при поройните дъждове. Ще бъде поставена и рампа, за да няма инциденти.