В събота и неделя няма да работи третата линия на метрото. Причината е, че ще се свързва софтуерът на първите осем спирки от третия лъч с останалите четири - от "Красно село" до "Горна Баня".

По цялото трасе от "Хаджи Димитър" до "Горна Баня" ще бъдат пуснати 10 влака, а данните от тестовете ще бъдат изпратени в германска лаборатория за издаване на сертификат.

Първият етап от третия лъч на метрото бе официално открит в края на август. С пускането на новите 8 станции общият брой на действащите спирки на метрото станаха 43, а дължината на линиите достигна 48 км. На новите станции има стъклени прегради срещу инциденти с височина 1,6 м, които разделят пероните и влака. Цялата трета линия ще има 21 км трасе с 21 станции и ще вози по 210 000 пътници дневно.

Като алтернатива през уикенда ще се движат автобуси по линията на третия лъч на метрото, информира заместник-кметът по строителството в София Ангел Джоргов.

"Спирките ще бъдат в непосредствена близост до метростанциите, така че да бъдат сравнително удобни за гражданите. Това се прави от гледна точка на безопасност, тези тестове да станат без наличие на пътници", обясни той.