За втора поредна година няма да се проведе традиционния военен парад в центъра на София по повод празник на българската армия 6-и май. Това се налага заради епидемиологичните мерки. Въпреки това Денят на храбростта ще бъде почетен с въздушен парад в небето на София, водосвет на бойните знамена, демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции в различни гарнизони в страната.

Вертолети и самолети от ВВС ще изпълняват полети на малка височина над София за подготовката и провеждането на демонстрации на способности на 6 май.

По повод тържественото отбелязване на 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, на 5 и 6 май вертолети и самолети от състава на ВВС ще изпълнят съвместни полети с прелитане на малка височина над площад "Св. Александър Невски" в София, съобщиха от Министерство на отбраната.

На 5 май за участие в генералната репетиция вертолетите и самолетите ще прелетят във времевия прозорец от 09.55 ч. до 10.45 ч. (резервен времеви прозорец от 13.40 ч. до 14.30 ч. същия ден).

В Деня на Храбростта и празник на Българската армия на 6 май машините ще прелетят над площад "Св. Александър Невски" в София във времевия прозорец от 09.55 ч. до 10.45 ч.

Генералната репетиция на представителните части на Българската армия, които ще участват във водосвета на бойните знамена и знамената-светини в празничния ден, ще се проведе от 9.30 ч. на 5 май пред паметника на Незнайния воин в столицата. Репетицията ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

В Деня на храбростта и празник на Българската армия Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за осигуряване на сигурността на жителите и гостите на София по време на празничната церемония и парад.

От 9.30 часа на 6 май ще се състои тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Почит и признателност пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде отдадена пред Паметника на незнайния воин.

Гражданите, които желаят да наблюдават мероприятието, ще имат достъп през контролно-пропускателни пунктове, организирани при ул. "Раковски" и ул. "Оборище", при ул. "Париж" и ул. "Шипка" и при южната страна на храм-паметника "Свети Александър Невски".

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Тези, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани на събитията, поради невъзможност на място да бъде организирано съхраняването им. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

Само въздушен парад и демонстрации на бойни умения на Гергьовден

По традиция в навечерието на празника, на 5 май, в столицата ще има празничен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Гвардейския представителен духов оркестър. Концертът ще се състои на откритата сцена на алеята на бележитите българи в Борисовата градина.

В празничния ден се очаква във въздушния парада в София да участват всички летящи самолети и вертолети на БА - МиГ-29, L-39ZA, PC-9M, Spartan C27J, Ми-17, Ми-24, Cougar, Су-25.

Празникът ще завърши с празнична заря в 21 часа.

В района на 61-ва механизирана бригада в Казанлък военнослужещи ще демонстрират способности с бойната техника на въоръжение в Сухопътните войски. Ще бъдат представени зенитно-ракетният комплекс "Оса", бойни машини на пехотата, танков Т-72, 122-мм самоходна гаубица "Гвоздика", минохвъргачка "Тунджа", бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес", бронирани машини "Хамър", бойни бронирани колесни машини "Командо селект" и "Гардиън".

На Морска гара - Варна, военнослужещите от ВМС ще покажат елементи от операция за опазване на морската сигурност, а в учебния център "Црънча" силите за специални операции ще демонстрират способности при специално разузнаване и действия за обезвреждане на  терористи. Ще бъдат изпълнени парашутни скокове от малка височина и инфилтрация по способа "рапел". Освен това се предвиждат и полети на бойната авиация в района на авиобазата "Граф Игнатиево".

Армията посреща празника си с хроничен недостиг на кадри и техника. В момента около 5000 места за военни са свободни, а последните паради се превръщаха в дефилета на ретро техника. Въпреки това те привличаха много хора и бяха една от малкото възможности гражданите да се запознаят със състоянието на армията.