Вчера от агенцията по трансплантации съобщиха, че органите на момичето, което е станало жертва на катастрофа, ще бъдат присадени на четирима нуждаещи се пациенти. Единият от тях - 5-месечно бебе с вродена аномалия, което е получило черния й дроб, другите - мъже на 42 и 48 години - бъбреците. Единият е от Ботевград, другият - от Пазарджик.

Александрина е получила тежка черепно-мозъчна травма при катастрофа на 19 юни и е била приета в кома във Великотърновската болница, а в петък е изпаднала в мозъчна смърт. Родителите са дали съгласие дъщеря им да стане донор на органи.
Пред БНР бащата Светослав Савов заяви, че трудното решение е взето от цялото семейство, включително и от по-малката дъщеря Мария. Семейството се надява в бъдеще да се запознае с хората, чийто живот е спасен благодарение на Александрина.

"Много трудно взехме това решение, но ние искахме част от нея да живее в някой друг. Аз искам после да ги видя дечицата, за да знам, че част от тях е моето дете", каза пред bTV майката Валентина Савова.

Алекс  била сред отличниците на 11 "а" в гимназията в Павликени. Догодина трябвало да бъде абитуриентка. Искала да стане адвокат. Катастрофата се случила по-малко от месец, след като навършва пълнолетие. Александрина пътувала в колата на свой приятел. 20-годишният шофьор изгубил контрол над управлението, когато започнал да изпреварва на завой, автомобилът излетял от пътя и се преобърнал три пъти. Тя изхвърчала от колата.

Разходите по погребението са поети от агенцията по трансплантации.
По повод негативни коментари, че агенцията изнася органи в чужбина, след като има нуждаещи се у нас, заради белия дроб, изпратен в Австрия, оттам обясниха, че у нас все още не се правят такива трансплантации.
"А и никой няма да ни помага, ако ние не помагаме. Особено за такива органи, които не се правят в България. Просто грехота е да не се употребят за хора, които имат нужда от тях. Очакваме след това в същата клиника да отидат наши пациенти, за които трансплантации не се правят в България – примерно, при нужда от трансплантация на бял дроб. Мисля, че е разумно, когато има донор, максимален брой хора да се спасяват”, коментира шефката на агенцията Теодора Джалева.

И днес, само за няколко часа, трима души загинаха в катастрофи, а осем бяха ранени.