Младежът се нуждае от спешна чернодробна трансплантация, след като е развил остър вирусен хепатит Б. Състоянието на момчето е критично и ако не му бъде направена трансплантация, опасността за живота му е 100%.

Ситуацията беше още по-критична, защото до обяд днес все още нямаше осигурен донор. В крайна сметка обаче, възникнала т. нар. донорска ситуация, която дава шанс за живот на младежа, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Информацията за новия донор е постъпила от координатора в Областната болница в Русе. Това е 43-годишен мъж с черепно-мозъчна травма, изпаднал в мозъчна смърт. Близките му се съгласили органите му да се използват за трансплантации.

След пристигането на органите в столицата, специалистите ще анализират състоянието им. В Университетска болница „Лозенец”, където е настанен 19-годишният пациент, вече са готови за трансплантацията на черния дроб.

Сърцето и двата бъбрека вероятно също ще бъдат трансплантирани, след като се определят потенциални реципиенти. Бъбречните трансплантации ще бъдат извършени в УМБАЛ „Александровска” – София, а сърдечната – в болница „Света Екатерина”.

Министерство на здравеопазването изразява дълбока благодарност към родителите на донора за техния високохуманен и благороден жест, благодарение на който могат да бъдат спасени четири човешки живота, се казва в официалното съобщение.

19-годишният младеж е работил на о-в Корфу, откъдето незабавно е бил изпратен в Националния център по трансплантации в Солун, уточни директорът на Изпълнителната агенция по трансплантациите д-р Теодора Джалева, цитирана от "Фокус".
Заради липсата на здравни осигуровки той не е могъл да бъде транспортиран в Италия, която отговоря за спешните чернодробни трансплантации в Гърция.
Лекарите са се борили за живота на момчето още на гръцка територия. Оказало се, че е болно от вирусен хепатит от четири дни, но това станало ясно едва вчера.

„Два дни е бил с болки в корема и нищо не е подсказало толкова тежкото състояние на момчето, което се развива буквално за 24 часа. Гръцките колеги стабилизирали положението, за да можем да го транспортираме до България. Но той затъва вследствие на тежката чернодробна недостатъчност”, обясни д-р Джалева.

Освен с чернодробна, момчето е с бъбречна и дихателна недостатъчност, има увреждания и на мозъка, заради токсичните продукти, които се излъчват в момента от черния дроб. Младежът е на апаратна вентилация за изкуствено дишане, както и на хемодиафилтрация, която замества бъбрека.

Това е втори подобен случай от началото на годината. През април 33-годишна българка, работеща в Каламата, бе спешно транспортирана в България, тъй като се нуждаеше от медицинска помощ заради чернодробна недостатъчност. Екип от трима лекари бе изпратен от правителствената болница „Лозенец" за Валентина Стоичкова, за да й бъде направена спешна трансплантация.

Новината е актуализирана в 13 ч.