Грипната ваканция във Варна е отменена и от утре, 12 март, се възстановяват учебните занятия, тъй като заболеваемостта в града и областта е намаляла до 130 души на 10 000 население, реши Комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

Отпадат ограниченията за женските консултации и плановите операции. Свижданията в болниците ще са по преценка на ръководствата на здравните заведения.

Въпреки отменената грипна ваканция много родители във Варна коментират в социалните мрежи, че обмислят да не пуснат утре децата си на училище заради коронавируса. По думите им много от учениците се придвижват с автобуси, а така също и не вярват, че в училищата ще се следи стриктно за заболели. Затова родителите обмислят да си пуснат болнични или да се възползват от услугите на роднини. Не става ясно обаче как ще бъдат извинени отсъствията на учениците. Част от родителите коментират, че смятат да пуснат молба до директорите на училищата, които обаче могат да извинят отсъствията за 3 дни. След това трябва бележка от личния лекар, предаде "Фокус".

Успоредно с това в социалните мрежи тръгна и петиция с искане за удължаване на ваканцията за учениците. В петицията пише, че с оглед на настъпващата епидемия COVID-19, родителите смятат, че запазването на работеща здравна система ще е от изключителна важност.

Според тях една от ключовите мерки е да се ограничи заразяването на децата в училищата, като това един от големите канали за разпространение на инфекциозни болести.

Ето и останалата част от съдържанието на онлайн петицията:

"Нека не бързаме с заключенията, че за учениците опасността е минимална. Особено след като в момента има грипна вълна, която е намалила имунитета на боледувалите деца. Освен това, децата имат и родители, и баби и дядовци, за които има опасност при заразяване. Нека удължим "Грипната ваканция". Нека опитаме да забавим разпространението на COVID-19! Нека да направим необходимото здравната ни система да издържи!".

В яслите и детските градини ситуацията във Варна ситуацията е сходна. По думи на служители в различни детски заведения масово родителите задържат децата си у дома, заради притеснение от грипа, който върлува в момента. Персоналът е снабден с маски и ръкавици, с цел превенция.