236 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие. Процентът на инфектираните е 1.78, сочат данните на Единния информационен портал.

Излекувани са 1 582 пациенти с коронавирус, починали са 26 души. Трайният спад на хоспитализираните продължава и те вече са 2 942, от които 322 в интензивни отделения.

Поставени са и 18 064  ваксинационни дози през последните 24 часа от общо 1 383 971.

По-света продължават разхлабването на мерките.

От вчера в Италия За пръв път от месеци насам хората могат да консумират храни и напитки в барове и ресторанти на закрито. Това включва и ритуалното сутрешно пиене на еспресо или капучино, предаде Ройтерс.

Досега заведенията имаха право да обслужват клиенти на открито или да продават храна и напитки за вкъщи. През април италианските власти започнаха постепенно да облекчават противоепидемичните мерки, тъй като новите случаи на коронавирус намаляваха трайно. Досега 35 милиона човека от 60-милионното население на Италия са получили поне по една доза от ваксина срещу Covid-19.

От днес в Естония престава да бъде задължително носенето на маски в помещения. 

Остава обаче препоръката в затворени многолюдни помещения с лоша вентилация да се носят маски, ако не може да се спазва физическа дистанция, например в обществения транспорт.

От 3 юни се възстановява присъственото обучение за най-долните и най-горните класове; разрешени са и посещенията в музеи и изложби. От 24 май в Естония бяха отворени театрите, киносалоните и ресторантите, а от 31 май бе възстановена работата на балнеоложките центрове и тези за водни спортове при ограничение до 200 посетители едновременно.

От началото на пандемията в балтийската държава са били регистрирани 129 675 случая с коронавирус, от които 1258 са приключили със смърт.

Алжир вчера отвори частично границите си, като възобнови въздушната връзка между столицата Алжир и Париж след повече от година затваряне заради пандемията от коронавируса, предаде Франс прес. "Ербъс" A330 на националната авиокомпания "Ер Алжери" (Air Algйrie), пристигащ от "Париж-Орли", се приземи около 16,30 ч. местно време вчера (15,30 ч. по Гринуич) на летище "Хуари Бумедиен" в Алжир с 299 пасажери на борда. Същият самолет извърши сутринта първия полет до Париж с около 60 пътници.

Веднага след кацането в Алжир пътниците бяха отведени директно до автобуси, паркирани пред аерогарата, за да ги откарат до хотел в Зералда, крайбрежен курортен град западно от столицата, където ще останат под карантина пет дни. Правителството обяви миналата седмица постепенно възобновяване от 1 юни на полетите на "Ер Алжери" към четири страни - Франция, Испания, Тунис и Турция. Частичното отваряне бе обвързано с драконовски условия - задължителна изолация за пет дни в хотели, подбрани от властите, като разходите за престоя и за тестове при пристигането са за сметка на посетителите.

Мерките предизвикаха недоволството на значителната алжирска диаспора, най-вечер във Франция.Няколко милиона алжирци в чужбина трябваше да се примирят със затварянето на границите и прекратяването на въздушните и морските връзки, въведено на 17 март 2020 г.

Сухопътните и морските граници засега остават затворени.

Близо 3500 починали от COVID-19 са регистрирани в Алжир след първия случай на заболяването на 25 февруари 2020 г. според министерството на здравеопазването. Около 130 000 инфекции са потвърдени в най-многолюдната страна в Магреба (с 44 милиона жители), където е в сила полицейски час в 19 от 48-те провинции.