Ноемврийските сметки за парно вече са достъпни в партньорските мрежи и центровете за обслужване на клиенти, съобщават от столичната "Топлофикация".

Анализите показват около 29% повишение на консумацията на топлинна енергия през месец ноември 2020 г., в сравнение с този от предходната годината.

Основен фактор за отчетената разлика са значително по-ниските температури за периода през тази година.

По данни на НИМХ отчетената средно месечната температура за ноември 2019 г. е била 9,7 градуса, докато същия месец през 2020 г. средната температура е била 5,3 градуса или с 4,4 градуса по-студено.

Тази година застудяването започна още през октомври и парното беше пуснато 5 дни по-рано в сравнение с 2019 г., когато отоплителния сезон стартира на 5 ноември.

Повишената консумация на топлинна енергия през 2020 г. се дължи освен на по-студеното време и на преминаването на учениците към електронен тип обучение, което се случи на 29 октомври за гимназиалните класове, а по-късно и за останалите ученици.

За постигне по-висока ефективност и оптимизиране на разходи, без да се нарушава топлинния комфорт в домовете, експертите на "Топлофикация София" припомнят препоръките за разумно управление на топлоенергията.

Може да разгледате полезните съвети в YouTube канала на дружеството.

Всеки потребител може да намери подробна информация за общата подадена топлоенергия до абонатната станция, отчетената средномесечна температура и денградусите на 2-ра страница в съобщението към месечната фактура.

В данните и поясненията за изготвянето на фактурата са посочени и съответните показатели за предходния отоплителен сезон.

Снимка: "Толпофикация" София