"Искаме категорично да опровергаем тиражираната в общественото пространство информация от страна на малка група граждани на град Перник, които твърдят, че носещите се късно вечер неприятни миризми в областта идват от ТЕЦ Република.

"Държим да изясним пред всички, че тези твърдения са абсолютно спекулативни и нямат нищо общо с истината", заявяват от Топлофикация-Перник.

Днес жители на Перник се събраха на протест пред общината. Причината - качеството на въздуха, който дишат. Според тях замърсеният въздух е вследствие на изгарянето на биомаса от ТЕЦ-а. Разказват, че всичко се случва през нощта. Като по часовник, около 23-23:30 ч. миризмата става задушлива и нетърпима, а от ТЕЦ "Република" започва да излиза кафяв пушек.

От Топлофикация - Перник са категорични, че упреците към тях са неоснователни.

"Да, факт е, че официално сме входирали инвестиционно намерение за оползотворяване на отпадъци като част от нашата обичайна производствена дейност, но към конкретния момент не сме получили разрешение за това наше желание и поради този факт не сме предприели такива действия по какъвто и да било начин.

В нашата производствена дейност използваме основно въглища и в качеството на алтернативно гориво - биомаса, най-често слама, която по никакъв начин не предизвиква вредни въздействия върху околната среда. Поредният факт, в подкрепа на твърдението, че в момента не горим отпадъци, е именно, че повече от месец основната ни мощност парогенератор №5 е в планов годишен ремонт. На територията на нашето дружество това е единственото съоръжение, в което е подходящо да се оползотворяват горива от отпадъци. Поради тази причина инвестиционното предложение, което сме подали е това да се случва именно в парогенератор №5, тъй като това е главната ни мощност и в нито едно от останалите ни съоръжения подобно изгаряне не би било възможно", заявяват от Топлофикация - Перник.

От там се аргументират и с: "Освен това през изминалата нощ вятърът духаше от север в посока юг, което е поредното доказателство, че не е възможно въпросните миризми да идват от комините, собственост на "Топлофикация Перник" АД.

Не бива да забравяме, че на територията на Пернишка област има и други предприятия, които също са подали инвестиционни намерения с желание за оползотворяване на отпадъци. Защо винаги обвинявате ТЕЦ-овете при подобни случаи, а не се постараете да бъдете достатъчно обективни и не проверите всички възможни източници на замърсявания, миризми и т.н.?

По всичко личи, че щом има и други дружества, които проявяват интерес към оползотворяването на отпадъци, тази дейност притежава икономически смисъл. През последните седмици станахме свидетели на множество пожари на регламентирани и нерегламентирани сметища, които бяха ясен сигнал, както за институциите, така и за обществото, че е изключително важно да започнат да се полагат по-сериозни усилия във връзка с управлението им. Единственото решение на проблема с депонирането, който се оказва, че в България придобива застрашителни размери, е да се намерят все повече начини и методи за оползотворяване поне на част от генерираните количества. Именно това е и нашата основна цел и поради тази причина се надяваме да получим официално разрешително за внедряване на специално сортирани отпадъци в производствената ни дейност. В страните от Западна и Централна Европа превръщането на отпадъци в енергия посредством специализирани инсталации е изключително популярно и се радва на широко одобрение от страна на гражданите. Едновременно с това институциите, които реализират политиките по управление на отпадъците и тези, които отговарят за контрола върху дейността на въпросните съоръжения, оценяват положително този модел и го смятат за изключително ефективен.

Обръщаме се към медиите, както и към гражданите на Перник да прекратят спекулациите по наш адрес. През месец юли също в общественото пространство се появиха твърдения, че се носят миризми вследствие дейността на нашето дружество, които отново бяха напълно погрешни, подвеждащи и манипулативни, тъй като тогава съоръженията в централата бяха в престой.

Гарантираме, че без да сме получили официално разрешение от страна на компетентните институции, по никакъв начин нямаме намерение да внедряваме отпадъци в нашата производствена дейност. Да, факт е, че сме входирали инвестиционно намерение за оползотворяване на отпадъци, не го отричаме, но не планираме да работим в разрез със законодателството. Винаги сме спазвали законите на Република България и ще продължим да го правим", заявяват в заключение от Топлофикация - Перник.

Междувременно министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи, че започват внезапни проверки на всички индустриални обекти на територията на област Перник, за да се установи кой замърсява въздуха в града. Министърът посети днес Перник заради многобройните сигнали и недоволството на гражданите от острата задушлива миризма, която се носи в града във вечерните часове и през почивните дни.

На пресконференция той съобщи, че заедно с кмета Вяра Церовска са набелязали конкретни мерки. Едната от тях е засилване на внезапните проверки при зареждането на ТЕЦ "Република", за да се види какво точно се гори. Освен това, заедно с кмета ще бъде направено искане до МВР, ДАНС, Прокуратурата, РИОСВ и РЗИ за провеждане на внезапни комплексни проверки на всички индустриални обекти в града и призова и активните граждани да имат свои представители в тях.

Внезапна проверка е правена и снощи в ТЕЦ "Република", съобщи кметът Вяра Церовска. Проверени са и обектите в района, но нарушителите отново не са установени. Миризма наистина имаше - остра, задушлива, с най-голям интензитет в района на Десето училище, каза кметът.

Министър Димов каза още, че има движение на отпадъци и че преди десетина дни е изпратил писмо до Митниците и до полицията за засилване на контрола на границата за нерегламентиран внос.