Няма да затваряме държавата. Имаме готовност да прилагаме ескалиращи мерки при нужда, без да се предвижда пълно затваряне. Това каза в интервю за bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

"Изкуството сега е да се движим по ръба на бръснача - от една страна, пазейки здравето на хората, а от друга - без да съсипваме икономиката", каза още той.

По думите му какъвто и контрол да се прилага нищо не може да замени личната отговорност.

"Ако вашата констатация дали тази стресова ситуация показва къде има дефицити и пукнатини в здравната система, ще се съглася. Трябва да се погледнат данните къде се намира България, спрямо останалите европейски държави по отношение на брой заболели и брой починали. На 17- о място по брой заразени и на 10-о по брой починали. Едното отразява ефективността на ограничителните мерки, а второто - състоянието на здравната ни система. Противно на нашия навик непрекъснато да си повтаряме колко сме лоши и глупави, това очевидно не е вярно, гледайки данните", обясни вицепремиерът. 

По думите му усложняването на епидемиологичната обстановка е било абсолютно очаквано, а летните месеци не са били проспани за подготовка за сегашната ситуация.

"Категорично лятото не е проспано, като започнем от екипи на ниво болница и стигнем до Министерство на здравеопазването, което трябва да управлява процесите на регионално ниво. Времето беше използвано по най-добрия начин. Ще напомня, че пролетта нашите лекари, медицински сестри, екипите в болниците фактически не знаеха как да се борят със заболяването. Единственото, което имаха, бяха медицинските протоколи от Китай. В момента са натрупали огромен опит и наред с всички жертви, за които скърбим, успяваме да излекуваме и голяма част от заболелите", допълни Томислав Дончев.

Той заяви, че трябва да се направи всичко, за да се увеличи тестването на хората.

"Ако цената за това са повече безплатни PCR тестове, тогава те трябва да са безплатни. Опитът на други държави показва, че това е един от методите за ограничаване на заразата", обясни вицепремиерът.

На въпрос дали държавата има пари, за да осигури безплатни тестове, Дончев бе категоричен, че има.

"Не това е проблемът, с който държавата не може да се справи. Очаквайте в близките дни или седмици новини в тази посока", каза Томислав Дончев, уточнявайки, че тестовете ще са "фокусирани върху тези, които имат нужда".

Според вицепремиера, най-пряко засегнати от пандемията са лекарите и затова основен приоритет е те да имат достойно възнаграждение, защото цялото общество разчита на тях.