Само ден след срещата на Петко Петков с Пламен Узунов в столичен ресторант, на която президентският секретар по антикорупция получава плик със съмнително съдържание - Евелина Харизанова е назначена за директор на пловдивската митница. Вярно ли е, че тя е племенница на Петко Петков? Това попита кандидат-депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който заедно със свои колеги днес посети Митница Пловдив.

"Записът с "рома и пурите" е от 19 май 2021 г. На следващия ден идва и новината за новия ръководител на митницата в Пловдив - Евелина Харизанова, за която се твърди, че е племенница на Петко Петков. Въпросното назначение става непосредствено и след като бе сменен и шефът на Агенция "Митници". Разбира се, може да няма никаква връзка между тези неща, но прозрачното служебно правителство дължи отговор", каза още Биков.

По думите му обяснение на обществото дължи и експертът по антикорупция Пламен Узунов, и финансовият министър Асен Василев.

"Освен за фирмите на шефа на НАП Румен Спецов, очакваме позицията на министъра и за новото ръководство на пловдивската митница. Да не забравяме все пак, че той е принципал на Агенция "Митници", завърши Тома Биков.

"Може това да е едно стечение на обстоятелствата, но ние сме длъжни да навържем тези факти, защото Пловдивската митница е едно от важните места в инфраструктурата на държавното управление и на събирането на средства. Името на новата директорка на митницата в града под тепетата е Ивелина Харизанова, а назначението и идва след назначаването на началника на всички митници в България", добави Биков.

"Не знам какво е имало в това пликче, но трябва да е било много тежко. За да го подадеш на 19 май и веднага след това да стане назначението, не е било никак леко", каза Спас Гърневски, който също е кандидат за депутат на ГЕРБ, и бе редом до Тома Биков.