От днес инспекторите от новосъздадената тол полиция вече могат сами да правоприлагат закона с всички свои средства и административни наказания. Това каза за БНР председателят на УС на АПИ Георги Терзийски по отношение на контрола на използването на винетки и заплащането на тол таксите.

"При въвеждането на всяка една такава система в началото може да има някакви проблеми, които своевременно бяха отстранени. По отношение на контрола в момента инспекторите са готови да правоприлагат и сами и от 1-ви март това ще бъде факт. С всички свои средства - и с налагането на административни наказания, и с изплащането на компенсаторни такси. Към момента са проверени 44 хил. автомобила, като са наложени 1300 компенсаторни такси и 80 акта за установяване на административни нарушения", обясни в интервю за предаването "Преди всички" Терзийски.

Той коментира и предсрочното завършване на 10 километра от АМ "Хемус".

"Останалите 6 участъка, които ще бъдат изграждани от "Автомагистрали" ЕАД, са на различен етап. Първите 3 участъка са с готови технически проекти, като в 2 от тях, нашите експерти работят за това в началото на месец май да имаме готовност да започнем строително-монтажните работи в участък 1 от Боаза до пътен възел "Дерманци" и участък 3 от пътен възел "Калиник" до път 2-35 Ловеч - Плевен".

Участъци 4-5 и 6 от 2-35 до пътя за Летница, от Летница до Бутово и Бутово път 1-5 Русе - Велико Търново до края на 2019 година трябва да бъдат изготвени техническите проекти, допълни още той.

"Друг приоритет на правителството е автомагистрала "Струма". В момента вървят строителни работи в участъка 3-1. Амбицията тук е да успеем през лятото да отпушим движението по АМ "Струма", коментира още той.

И поясни, че в момента се уточняват пътищата от републиканската пътна мрежа за тол системата:

"Още повече, че имаме процедура, при която общините заявиха своите искания за това да бъдат променени част от участъци то републиканската пътна мрежа. Да бъде променена собствеността и те да имат възможността да осигуряват поддържането за сметка на това шофьорите да не заплащат винетни такси, така че в момента върви процесът на уточняване на това кои пътища от републиканската пътна мрежа ще бъдат обект на таксуване".