Според протестиращите през този едногодишен период трябва да се преобразува целият енергиен сектор, да се развалят договорите с електроразпределителните дружества и да се подкрепят държавните компании.
Около 150-200 симпатизанти на ВМРО, „Атака" и други граждански организации протестираха срещу шоковото поскъпване на тока, природния газ и водата, предаде Дарик радио.

Протестът бе под мотото "Цените скачат, властта пада". Протестиращите издигнаха плакати „Не министерски кресла, а електрически стол", „ГЕРБ, ще ви удари ток след изборите", „Бойко, ти си милиардер, народът - не!" и „Бойко, ти си обикновен крадец".

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, регулаторната комисия е позволила да се вдигне цената на тока само на частните компании, а не и на държавната АЕЦ.
Той смята също, че електроразпределителните дружества не са внасяли дивидент в размер на над 400 млн. лева през годините, с което са нарушили договорите си и това дава основание държавата да ги развали.
„Това увеличаване на тока е абсолютно спекулативно и необосновано и ще има крайно негативни последици и върху българските граждани, които ще трябва да плащат по-скъп ток. Това ще бъде смъртоносен удар за дребния и среден бизнес, който едва оцелява през последните 3-4 години", добави Каракачанов.

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров поиска оставката на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев и реформа на самата регулаторна комисия, за да може в нея да се включат и обществени организации, които да защитават интересите на хората.
Не съм чул достатъчно аргументи, за да си подам оставката, коментира обаче вчера Семерджиев.

Според Сидеров поскъпването е част от олигархичната политика на ГЕРБ.
"Това е част от политика, която облагодетелства чуждите монополисти – ЧЕЗ, Е.ОН, ЕВН, за които сме се изказвали много пъти, за които продължаваме да твърдим, че трябва да бъдат развалени договорите, както и също така олигархични производители на т.н. зелена енергия или зелен ток. Това са определени личности и кръгове, близки до властта", смята националистът.

Самият министър на енергетиката Делян Добрев заяви по-рано, че зелената енергия е привлякла в България спекуланти от цял свят.

Депутати от ГЕРБ ще предложат създаването на постоянна комисия към Народното събрание, която да наблюдава дейността на ДКЕВР, обяви в парламента Добрев, предаде "Фокус". Предложението е дошло от премиера на заседанието на МС. Комисията ще бъде създадена на паритетен принцип, за да има мнозинство от представители от опозицията, както е например при парламентарната Комисия за контрол на ДАНС, каза министърът.

Той припомни, че ДКЕВР е независим регулаторен орган и никога не си позволявал да влияя на неговите решения.

АЕЦ "Белене" и цената на тока отново скара управляващите и опозицията в парламента. В декларация на социалистите, представена от парламентарната трибуна, се казва, че властта е неадекватна и не може да поеме отговорност за решенията си. В отговор управляващите заявиха, че депутатите от левицата са нагли.