Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти преди началото на конференцията "Чиста енергия и индустриална конкурентоспособност за устойчиво развитие - кохезия, конкурентоспособност и сигурност на доставките", която се провежда в "Интер експо център".

"Няма да допуснем никакво значително увеличение", увери Иванов.

Председателят на КЕВР не пожела да уточни колко точно е поисканото увеличение от различните енергийни дружества, но посочи, че отделни дружества са поискали повече от двойно увеличение на тока.

От ЕВН вече обявиха, че ще искат от регулатора разрешение за увеличение на цената на тока с 6,9% през деня и с 5,4% за нощна тарифа.

Енерго-про поиска средно увеличение на цените с 5,5%. От ЧЕЗ също искат увеличение, но не са уточнили с колко.

По въпроса за продажбата на активите на ЧЕЗ в България, Иванов заяви, че не разполага с нова информация, но информира, че следващия вторник ще присъства отново на заседание на временната парламентарна комисия, която разглежда този въпрос.

Заседанието е инициирано от двата национално представителни синдиката - КНСБ и "Подкрепа".

Хората нямат никакво основание да се притесняват. Електроразпределителните предприятия не са собственост на държавата много отдавна, каза пък министърът на енергетиката Теменужка Петкова за това на какъв етап е сделката за активите на ЧЕЗ в България.

„По отношение на сделката с ЧЕЗ се създаде обществена истерия, която беше абсолютно пресилена и ненужна“, коментира тя.

„Премиерът Бойко Борисов като изключително отговорен държавник веднага потърси комуникация с компанията, определена от ЧЕЗ за купувач на активите й в България, за да се прецени съществува ли възможност държавата по някакъв начин да влезе в сделката“, посочи Теменужка Петкова.