Това е следствие от решение на ВАС, посочи Середжиев, предаде БТА. Решението на съда е от 2 октомври.
Петчленен състав на ВАС ще заседава по казуса на 15 октомври, съобщи вчера новият изпълнителен директор на "ЧЕЗ-България" Блахослав Файмон.
Веднъж вече - на 1 юли, тричленен сътстав на ВАС спря едномесечното отчитане до решаването на казуса от петчленен състав на съда.
ЧЕЗ вече трябва да са започнали този процес, каза още Семерджиев. В момента ДКЕВР започва да прави проверка за изпълнението на решението на ВАС за незабавно преминаване към едномесечно отчитане. Резултатите от проверката ще бъдат известни до края на седмицата, след което комисията ще вземе съответните решения, с които ще осигури и изпълнението на това решение, заяви председателят на държавния регулатор.
Ако енергото не е спазило решението на съда, ДКЕВР ще му наложи предвидените по закон санкции, заяви Семерджиев. Според него окончателното премахване на тримесечното отчитане може да бъде факт най-късно до три месеца.
Семерджиев днес се е срещнал с представители на ЧЕЗ, и ги е уведомил за намеренията на комисията. Процесът за преминаване от един начин на отчитане към друг е сложен и в тази връзка наистина е необходимо известно време, но ние ще искаме от ЧЕЗ точен график кога ще се премине към едномесечно отчитане, каза председателят на ДКЕВР. Той добави, че се очаква и окончателно решение на петчленен състав на ВАС, с което всички ще се съобразят.
Вчера от ЧЕЗ обявиха, че ако съдът наложи отпадането на тримесечните сметки, то компанията ще се съобрази с това, но връщането на едномечното отчитане ще отнеме половин година на компанията.
Ангел Семерджиев съобщи още, че комисията ще предложи законови промени, според които цената на природния газ да се променя на шест месеца, а не както досега – всяко тримесечие, и така газът, респективно парното, да не поскъпват през отоплителния сезон.