Не е най-разумно мъже да се прегръщат и целуват на фона на пандемия - такъв бе коментарът на члена на Националния оперативен щаб д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ относно провелия се снощи финален мач за футболната Купа на България между ЦСКА-София и Локомотив (Пловдив), на който присъстваха около 12 000 души.

За разлика от здравния и министър Кирил Ананиев и спортния му колега Красен Кралев, Кантарджиев не е присъствал на мача.

"Моят съвет беше мачът да се проведе, така че публиката да е през ред и през стол. Организаторите се постараха, но при младите мъже емоцията надделява", обясни Кантарджиев.

Той обаче каза, че именно това е най-опасното за заразяване с коронавирус - когато се крещи, вика, пее, тъй като се създава аерозол, който е опасен.

Тодор Кантарджиев коментира, че дали ще има масово разпространение на COVID-19 след провелия се мач, ще е ясно след около 10-ина дни.

Той бе категоричен и предупреди - "Няма опасност за младите хора, а трябва да избягват следващите дни контакта с възрастните си роднини".

Кантарджиев съобщи, че властта тепърва ще обсъжда как ще се изиграе първенството, но досега е показно, че мачовете не са довели до увеличаване на случаите на коронавирус.

Снимка: БТА

Какво предстои

Случаите се очаква да се увеличават септември с началото на учебния процес, но пикът ще е края на октомври-ноември , когато тръгнат и другите инфекции.

Според Тодор Кантарджиев в момента разпространението вече е дифузно, а вече не клъстърно, затова всеки трябва да спазват мерки. Иначе се правят повече тестове с цел да се разбере кой отделя вируси и да се търсят неговите контакти. Той даде препоръки към големите предприятия да правят изследвания и да следят стриктно обстановката.