В Смолян предстои служителите от Спешна помощ да бъдат тествани за коронавирус, за които са необходими над 200 бързи теста, съобщи bTV.

Почти половината персонал на болницата вече е тестваван, прави се и организация да започне тестване на служителите на Спешна помощ в областта. Предстои също тестването в Социалните домове, като най-напред това ще стане в Дома за възрастни хора във Фатово, където са настанени над 80 лица. Между тях има и лежащо болни.

В област Смолян установените случаи на пациенти с коронавирус са 37. От тях 22 вече са излекувани, петима са в болница, а останалите са на домашно лечение. 198 от поставените под карантина са върнали се от чужбина.

"Ще бъдат изследвани персоналът и домуващите в Дома за стари хора във Фатово с бързи тестове, чиято доставка очакваме с лабораторията на РЗИ. По предварителни разчети това ще бъдат над 500 теста", каза д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ-Смолян.

Трима жители на село Смилян бяха между пътниците на полета от Амстердам, с който през почивните дни се прибраха българи, заразени с COVID-19. Те са под 14-дневна карантина. Здрави са, взети са им проби за PCR и резултатите им са отрицателни.

"В инфекциозно отделение се лекуват 5 пациенти с коронавирус, които са в добро общо състояние. Някои имат и второ отрицателна проба и предстои да бъдат изписани. Съгласно новите изисквания на Щаба, върви тестуване на таргетни групи. Както знаете, това са хора със симптоми ,които тестуваме, но сега се набляга тестуване на персонала. Тестуваме и хора без симптоми. До този момент сме изследвали хора от персонала на Инфекциозно отделение, ОАИЛ, АГ отделение, говоря за PCR тестове, Неонатология и т.н. Правени са бързи тестове в Хирургията. Това, което сме открили са два случая - хора , които са пряко свързани с лечение на такива пациенти, нямат никакви симптоми, за щастие и са карантинирани в дома. Изследването на персонала ще продължи, на този етап сме изследвали персонала на почти половината болница", допълни Д-р Марин Даракчиев, директор на МБАЛ "Д-р Братан Шукеров"-Смолян.

 

19 души са вече пък заразените с коронавирус в дома за възрастни хора в град Кула. Сред заразените има и хора от обслужващия персонал.

Директорът на болницата в Лом, където вчера почина жена, която е била в същия социален дом, е с две отрицателни проби за COVID-19. Тя беше приета в лечебното заведение като контактна със заразен.

Кметът на Кула Владимир Владимиров уточни, че заразените са без симптоми и в добро състояние. По думите му, след като разбрали вчера, че случаите са се увеличили, е взето решение заразените домуващи да бъдат изведени и ще бъдат настанени в три болници.

По думите му директорът на Дома за възрастни хора се е самоизолирал, след като подготвил документите за преместване на заразените. Уточни, че той няма симптоми.

"Различен персонал се грижи за болните и здравите. След като заразените бъдат изведени ще се консултираме с РЗИ как ще действаме нататък. В Кула няма възможност заразените да бъдат изведени на хотел здравите, затова положителните ги настаняваме в Инфекциозни отделения", допълни Владимиров.

Кметът уточни, че предстои да се направят още тестове в Дома за възрастни хора.