Всички общински съветници, кметове на села, журналисти, служители, а и тези, които искат да присъстват на сесия на Общинския съвет в Смолян, ще бъдат тествани с дрегер за алкохол и наркотици в кръвта преди заседанието. Това решиха съветниците, които приеха Правилник за организацията и дейността на разпоредителния орган, предаде "Родопи Смолян". 

Дрегерът ще бъде в ръцете на квестор, който ще следи за реда в сесийната зала по време на заседанията на Общинския съвет в Смолян. Предложението за квестора бе направено от общински съветник от БСП, като то бе прието моментално от вносителя на докладната инж. Данчо Киряков, който е и председател на Общинския съвет в родопския град.

Предлагам да има квестор, който да присъства на заседанията. Той да бъде определен от председателя, може да бъде и от охраната на общината. Да присъства и да следи за реда в залата. Той да разполага с дрегер за алкохол и наркотици. При съмнение на хора, защото в залата влизат всякакви, че са употребили наркотични вещества или алкохол да се тестват и при положителни проби и да се извеждат от залата“, коментира съветникът.

Мотивите са, че в залата е имало присъстващи, които са буйствали, нарушавали реда и се е налагало намеса на полицията.

Правилникът за организацията и дейността на Общински съвет Смолян бе разглеждан над 5 часа в зала, а това се наложи, тъй като Административният съд отмени предишния, след протест на прокуратурата и в момента съдебната сага е на последна инстанция и се очаква всеки момент окончателно да бъде отхвърлен от магистратите.