В теоретичния изпит за книжка ще бъдат включени видеоклипове, с които ще се проверяват реакциите на кандидатите за шофьори в рискови ситуации. Ще се проследяват бдителност, време за реакция, вземане на решения, отражение на физическото и психологическото състояние.

Нововъведенията ще вървят успоредно с приемането на новия Закон за пътните превозни средства, който бе пуснат за обществено обсъждане, пише "24 часа".

До март догодина трябва да е готова методиката за изпитите. От листовките няма да отпадат въпроси, а ще са по-малко на брой на самия изпит, защото ще бъдат заменени от видеоклиповете.

"Решаването на тестовете и на тези видеоклипове ще трябва да доведе до решение дали кандидатът е придобил умения. Ако реагира в рамките на нормата, значи възприема правилно нещата, ако не - излезе ли на пътя, той е потенциална заплаха", заяви директорът на "Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

В проекта за закон са вкарани и изисквания да има кормуване и на полигон при практически изпит, както и извън населено място.

Преди кандидат-шофьорът да започне да кормува на изпит, системата ще предлага маршрут, по който да се движи. Целта е изпитващият да не знае предварително къде ще мине колата, за да няма нерегламентирано уреждане на изпити.

Автошколите пък минават на регистрационен режим, а не на уведомителен. Това не отменяло проверката на място на самия учебен център и на автомобилите му.