Самото автоимунно заболяване като механизъм няма конкретно доказателство за по-тежко протичане, но това не се отнася за терапията на автоимунните заболявания. Тя вече е риск за неблагоприятния ход на коронавирусната инфекция. Това заяви пред БНТ доц. Снежина Михайлова, имунолог в УМБАЛ "Александровска".

По нейни лични наблюдения, пациентите с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, са с леки до умерено тежки симптоми и начин на протичане на заболяването. Но все пак апелира да се проследява функцията на щитовидната жлеза, тъй като при COVID инфекция се наблюдава нарушаване на автоимунния процес.

"При автоимунитет имунната система е толкова агресивна, че дори се обръща срещу собственото тяло. Обикновено тези хора пък по-рядко боледуват от инфекции, така че при определени случаи благодарение на тази агресия, особено при жени, е възможно да се изкара по-леко заболяването", каза доцентът.

Но уточни, че е трудно да се прогнозира как автоимунните заболявания биха се държали при подобен инфекциозен нарушител.

"Много вирусни инфекции отключват именно автоимунни заболявания и аз мисля, че настоящият вирус също би могъл да има този ефект или да обостря автоимунното заболяване. Хората с автоимунни заболявания трябва да бъдат с повишено внимание спрямо тази инфекция", допълни доц. Михайлова.