Телевизия 7/8 стартира на 4 ноември в 19 часа, съобщи лично собственикът й Слави Трифонов в интервю, излъчено в неговата Фейсбук страница. Случайно или не, датата е само ден след балотажа на местните избори.

"Излишно е да обяснявам символиката на цифрите (неговата компания се казва "Седем осми")", каза той пред един от своите сценаристи - Тошко Йорданов, който задаваше въпросите.

Скрийншот: Официален Facebook профил на Слави Трифонов

Телевизията няма да се излъчва онлайн, както в началото се твърдеше, а ще бъде разпространявана чрез кабелни или мобилни оператори чрез сателит. При повечето от тях тя ще може да бъде намерена на 78 канал. Абонатите на "Булсатком" обаче ще могат да я гледат на 780 канал. Eвгени Димитров-Маестрото, който е директор на телевизията, вече подписва договори с различни оператори.

"Ние бяхме повече от ясни, когато казахме, че ще стартираме след 15 септември, но има технологични условности и правила. Да стартираш една телевизия, не е като да стартираш готвенето на вечерята, има много условности и правила, затова не казахме контректна дата", обясни Трифонов, който тогава обяви и създаването на партията си "Няма такава държава".

"Не може да има пак "Шоуто на Слави", защото 19 години то принадлежеше на нашата компания и на собствениците на bTV. Ще има обаче друго предаване "Вечерното шоу на Слави Трифонов", то ще бъде такова, защото има изключително добре подготвен екип, който работи дълго. То ще се излъчва от 22 часа", каза още шоуменът.

Телевизията обаче ще излъчва само 5-часова програма, като ще заложи на забавното съдържание в праймтайма всеки делничен ден - от 19 до 24 часа, защото целта е да бъде представен по-различен продукт от този на всички останали телевизии, които инвестират в новини и сутрешни блокове, уточни Трифонов, като подчерта, че всички предавания ще се правят от екипа. 

"Ние ще предлагаме свободно мнение според закона и морала и нашата гледна точка. Нашата телевизия е подарък за нашите зрители, ние не искаме пари, не искаме нищо, тя е безплатна, ще се издържа чрез реклами", каза още той.

По повод пийпълметричните агенции, които измерват рейтинга на телевизиите, Трифонов коментира, че вече има по-модерни начини да се знае кой, кога и какво гледа, и те са ги намерили.

"Големите тв снабдители като "Виваком", "Булсатком" и други имат много реална пийпълметрия с по-точни данни, защото там извадката е на база всички абонати. Ако имат 400 000 абонати, които можем да ги сметнем грубо по 2,7, защото семейството е от двама, трима, четирима, средно по 2,7 зрители в домакинство, това дава реална представа за 1 милион зрители", обясни той.

На въпрос може ли вече да се каже какво ще включва програмата по часове, той отговори:

"Нека да им е интересно на зрителите. Мога да кажа по часове каква ще бъде програмата, но когато искате да ядете хубава храна, питате ли колко е солта или има ли подправки? Надяваме се просто на едно хубаво ястие. Аз предпочитам да не разказвам, предпочитам да демонстрирам", заяви накрая Слави Трифонов.

Както вече стана ясно, за да може да излъчва в национален ефир, той е купил телевизия "Стара Загора", която има пълно покритие. За да тръгне "7/8", централата й е преместена в София.