Заради трудности от финансово, правно и пазарно естество преходът от аналогово към цифрово телевизионо и радиоразпръскване се удължава до 1 януари 2015 година, предаде БНР.

По неофициална информация има финансови трудности около изграждането на два от мултиплексите, които трябва да излъчват сигналите, съобщи "Стандарт нюз". Създава се работна група с участието на заинтересованите министерства, Съвета за електронни медии, БНР и БНТ, която ще подготви нов план за цифровизацията. Тя ще има срок до 31 януари, за да подготви новия план, в който да е записано, че не по-късно от 1 януари 2015 г. трябва да бъде извършена цифровизацията.

С въвеждането на новата система ще могат да се гледат безплатно много повече ефирни канали, а не както при аналогова технология, която позволява на една честота да има само един канал. Освен това телевизията ще е с много по-добро качество на картината и допълнителни екстри, като например потребителят сам да си включва субтитри.

За да гледат ефирни цифрови програми със стария телевизор собствениците трябва да се снабдят със специално устройство, наречено „сет топ бокс”.

"Тауърком", компанията, лицензирана от държавата да поддържа националната мрежа от цифрови тв предаватели, е избрала Thomson Broadcast за доставчик на телекомуникационно оборудване, съобщават двете компании. Thomson е марка на френската корпорация Technicolor, предаде "Дневник".

За да бъде изпълнен процесът на цифровизация в предварително планирания през 2008 г. срок, трябва да бъде осигурен значителен финансов ресурс както за МО, за освобождаване на честоти, така и за широка информационна кампания, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков след заседанието на кабинета.
На Министерството на отбраната ще са нужни между 200 и 300 млн. лв. за освобождаване на честотите, уточни Цветков, цитиран от БТА.

По думите му средства ще са необходими и за гражданите, заради декодерите, които трябва да се купуват за по-старите телевизионни приемници. Има и правни проблеми, необходими са корекции на нормативни документи, отбеляза министърът.
Според него удължаването на срока не е в нарушение на изисквания на ЕС и е практика в много други страни.

До края на 2009 г. само 6 страни от ЕС са преминали изцяло към дигитално излъчване - Германия, Люксембург, Финландия, Швеция и Холандия, Белгия (Фландрия), както и голяма част от Австрия. Нови шест страни ще се откажат от аналогавата телевизия до края на тази година, според данни на Евростат.