Залите за изкуства, в това число танцовите и музикалните школи, отварят още днес, но при определени условия. Това решение беше взето на среща между представители на танцьори, музиканти, здравния министър Кирил Ананиев и министъра на културата Боил Банов.

Репетициите за музикалните състави могат да се провеждат при максимум 20 души. Трябва да е изпълнено и друго условие - да има по 1 човек на 4 квадратни метра разстояние. Препоръчителна мярка е носенето на маски. Фестивалите и състезанията обаче не се позволяват все още, съобщи bTV.

Театрите пък ще могат да работят при следните условия: заетост до 50% от външните сцени и 30% от вътрешните сцени. Все още има неяснота по какъв начин ще действат те.

Всеки актьор ще има право да избира дали иска да участва и да работи, защото работата не може да бъде извършвана с маски и ръкавици. Тези актьори няма да бъдат санкционирани. Всички останали ще попълнят декларация, че са съгласни да работят при условията. Всеки театър сам ще взема решение от кога и как ще започне работа.

На 24 май танцьорите и музикантите излязоха на протест с искане залите да отворят и да бъдат позволени репетициите и тренировките. В понеделник предстои и среща в Министерството на културата с министър Банов, като темата този път ще е обсъждане на финансови мерки.

Заповедта на здравния министър ще бъде публикувана по-късно днес с разписани правила.