Тази нощ се връщаме към зимното часово време. В 4 часа в събота срещу неделя местим стрелките с час назад. Практиката е въведена у нас през 1979-та година, но вероятно идва нейният край, защото до първи април 2019-та България трябва да реши кое време ще избере като постоянно- лятното или зимното. Срокът беше поставен от Европейската комисия, след като мнозинството от европейските граждани се обявиха за отмяна на изуственото превъртане на стрелките.

У нас над 17 000 души гласуваха в онлайн проучването на Министерството на енергетиката. 96% от тях - да се премахне сезонната смяна на времето. 51% искат постоянно да е лятното часово време, а 38 процента - зимното.

В същото време според изчисленията на бизнеса, губим много повече, отколкото печелим при въртенето на стрелките. Към това лекари и психолози добавят и друг аргумент- времето, което е нужно за адаптация на човешкия организъм. Смята се, че през първите дни след изкуствената промяна, физическото ни здраве е по - уязвимо - расте рискът от инфаркти и инсулти, нарушава се психическото ни равновесие, страдаме от безсъние.

Преместването на стрелките с час назад, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт. Изследователите са убедени, че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден - в понеделник.

Зоните в Европейския съюз

В Европейския съюз има три стандартни часови зони - западно, централно и източноевропейско време - в тази зона попада и България. Държавите - членки, които изберат като постоянно лятното часово време ще преминат автоматично към следващата часова зона - стандартно време плюс един час. През последните часове обаче стана ясно, че Австрия, Белгия и Холандия предлагат решението да бъде отложено след 2021-ва година. Целта е да бъдат извършени допълнителни проучвания. Темата ще се обсъжда на неформална среща на министрите на транспорта от Евросъюза в понеделник.

Влаковете изчакват заради смяната

Предстоящата смяна на часовото време ще наложи промени в пътуването на жп - транспорта. Това съобщиха от БДЖ. 13 пътнически влака ще трябва да престоят на различни гари тази нощ, за да не бъде нарушен графикът за движение. Практиката е в момента на смяна на времето, влаковете да спрат в първата железопътна гара по маршрута си при наближаване на четири часа след полунощ и да изчакат там 60 минути. По този начин ще бъде избегнато по-ранно от обявеното им преминаване през съответните гари.