На 22 септември 1908 г. във Велико Търново княз Фердинанд обявява независимост, с което страната ни отново се появява на картата на Европа.

По традиция, честванията започнаха от храма "Свети 40 мъченици" в Старопрестолната столица, а по-късно на историческата крепост "Царевец" с военен ритуал беше издигнат Националният трибагреник.

Честването на празника във Велико Търново

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев присъства на церемонията и направи специално обръщение към българския народ.

В столицата София само БСП и столична община положиха венци пред паметника на Независимостта в 11 часа, за когато беше обявен часът на официалната церемония. 

Честването на празника в София

Снимка: BulFoto

"Честит празник на Независимостта на всички наши сънародници, където и да са по света. Днес е ден за българско самочувствие и уважение към държавниците, които проявиха смелост и дипломатически умения преди 113 години", каза Корнелия Нинова.

По повод Деня на Независимостта на България, Етнографската експозиция към РИМ-Бургас представи традиционни носии от фонда на Бургаския музей.

Честването на празника в Бургас

Снимка: БТА

Някой от тях се показват за първи пред публика. Автентичните носии са от каталога "По дрехите посрещат..."

В Плевен 113-ата годишнина от Независимостта на България бе отбелязана на историческия площад "Стефан Стамболов" с военни почести от представителна част на Плевенския гарнизон.

Честването на празника в Плевен

Снимка: БТА

Пред паметната плоча за Независимостта прозвучаха възрожденски песни. Поднесени бяха цветя на признателност.

В тържеството участваха представители на институциите, партии и организации, Общинският хор "Гена Димитрова", Общинският духов оркестър, много граждани.

Пловдив отбеляза 113-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България с тържествена церемония пред колоната на Независима България на площад "22 септември".

Честването на празника в Пловдив

Снимка: БТА

На тържественото честване в града под тепета бяха пресъздадени на събитията от 1908г. от посрещането на Цар Фердинанд в Пловдив и прочитането на манифеста, с който е обявена Независимостта на България.

Тържествено честване на 113-та годишнина от обявяването на Независимостта на България във Варна на пл. "Независимост" беше с вдигане на знамената на България, Европейския съюз и флага на Варна.

Честването на празника във Варна

Снимка: BulFoto

Организатори на скромното тържество бяха Община Варна, Военноморските сили на Република България, Варненската и Великопреславска митрополия.

Вижте всички снимки ТУК>>>