В Националната гвардейска част /НГЧ/ е обявен конкурс за попълване на вакантни войнишки длъжности за желаещите да станат част от формированието - символ на българската държавност, съобщиха от Министерството на отбраната.

Със заповед на министъра на отбраната от 13 януари т.г. е обявен конкурс за 60 вакантни войнишки длъжности, повечето от които /50/ са за гвардейци и още 10 длъжности - за озвучител, младши шофьор и други.

Необходимото минимално завършено образование е средно. Кандидатите трябва да са годни за военна служба и психически пригодни, да не са осъждани, да нямат друго гражданство. Желаещите могат да кандидатстват до 40 години.

Кандидатите за военна служба в НГЧ трябва да подадат заявление до нейния командир и необходимите документи до 8 март т.г. чрез структурите на Централното военно окръжие по постоянния си адрес на местоживеене.

Конкурсът ще се състои на 29 и 30 март в НГЧ, на бул. "Асен Йорданов" 2 в София. Той включва измерване на данни на кандидатите за гвардейци /към които има допълнително изискване да са с ръст 175 - 185 см/, изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване. Изпитът по физическа подготовка ще бъде чрез определяне на качествата за сила /лицеви опори и коремни преси/, бързина /бягане совалка 10х10 м/ и издръжливост /крос 1000 м/. Тестът за обща култура включва 100 въпроса.

Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, както и необходимите документи за кандидатстване, са посочени в обявата за конкурса, публикувана в интернет страницата на Централното военно окръжие.

Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър I Батенберг и е един от символите на държавността, заедно с националното знаме, герба и химна на страната.