До юни трябва да бъдат назначени нови 134 надзиратели в затворите. Това заяви пред БНР заместник-министърът на правосъдието професор Николай Проданов по време на посещението си в Сливен, където откри първия по рода си Национален фолклорен фестивал на самодейни състави на служителите, работещи в системата на изпълнение на наказанията.

Общо 200 са отпуснатите щатни бройки за Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана". Заместник-министър Проданов посочи, че в момента тече процес на разпределяне на щатните бройки по звена в дирекциите.

Той съобщи, че конкурсите най-вероятно ще започнат от началото на февруари, така че до средата на годината да бъдат назначени новите 134 служители.

Проданов коментира още, че в края на 2018 г. са закрити четири ареста и едно затворническо общежитие, а близо 80 надзиратели са били пренасочени към местата с недостиг на служители.

Продължават ремонтите за подобряване на битовите условия в следствените арести и местата за лишаване от свобода, увери той и допълни, че за целта има предвидени средства, които трябва да бъдат оползотворени в рамките на година.