Хора, спечелили милиони от Националната лотария, така и не са получили печалбите си. Те са сформирали група в социалните мрежи, в която вече са се включили над 20 души и смятат да търсят правата си. Двама по потърпевшите разказаха историите си в предаването на bTV "120 минути".

 

След промените в закона за хазарта, частните лотарийни игри вече преустановиха дейност.

Екатерина Димитрова е от Бургас, но живее в село Константиново и от там си купува печелившия билет на Архангелов ден. Още на място в магазина разбира, че талончето й е печелившо. Печели 1 милион лева.

"В първия момента шокът е голям", сподели Екатерина в предаването "120 минути". "Обадих се по националния телефон и на другия ден - в София, разказва още тя.

Кадър: bTV

Когато в офис на фирмата й дават да подпише документи, разбира, че ще й изплатят 200 000 лева, а другите ще получава на вноски по 40 000 всяка година за следващите 20 години.

"Спадна настроението като разбрахме, казах че не съм съгласна", посочи още Екатерина Димитрова.

Кадър: bTV

"Отговориха ми, че това не зависи от тях, а това го налага Държавната комисия по хазарта и те като всички останали трябва да спазват този закон и не могат да го нарушат", каза още жената. Тя попита как държавата е контролирала този орган.

"Какво правим, ако стане нещо с фирмата, попитала Екатерина Димитрова, но от лотарийната фирма й отговорили, че има специален фонд с парите на печелившите.

Първата вноска от 40 000 лв. трябвало да дойде на 28 февруари, но не е получена. "Свързах се с фирмата по телефона, но ми отговориха, че сметките им са запорирани", обясни Екатерина.

Друг "милионер" - Димитър Миряев, взел само 240 000 лв. от 1 милион печалба. "Нямам колебания да изляза да кажа как стоят нещата. Защо държавната комисия по хазарта е одобрила правилата да се изплащат печалбите за срок от 20 години , а лиценз се дава за 10 години", заяви той.

Около 20 човека сме се преброили до сега, събрали сме се в група и сме решени да не оставим нещата така, категорична беше Екатерина Димитрова.