Над 20 хиляди дребни търговци от цялата страна са купили лотарийни билети на "Национална лотария" и сега търсят начин да не търпят щети от спирането на лотарията. Това каза в Националния пресклуб на БТА председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на търговци на тютюневи изделия Иван Делчев.

Билети в търговците са на стойност около 40-50 млн. лева. Те са купени на консигнация, но от организацията не уточниха процента от отстъпка, която са имали при търговията на дребно.

От асоциацията нямат предложение как да се излезе от ситуацията и затова днес изпращат отворено писмо до премиера Бойко Борисов с искане той да намери решение на казуса.

Търговците на дребно заявиха, че няма да протестират, ако исканията им не бъдат удовлетворени. Те настояват за по-добър контакт с държавните институции и парите им да бъдат възстановени.

Припомняме, че според променения Закон за хазарта лицензите на двете лотарии - "Национална лотария" и "Лотария България" бяха веднага отнети, а до края на годината двете фирми, които ги организират, имат ангажимент да унищожат билетите, които са вид ценни книжа.

Търговците разчитат да се намери начин да се уредят "тези търговски отношения" с мотива, че към датата на отнемане на лиценза на лотариите никой от търговците не е имал виновно поведение.

На пресконференцията бе представено отворено писмо до премиера Бойко Борисов, изготвено от БАТТИ, което днес ще бъде внесено в Министерския съвет. От Асоциацията обясниха, че настояват Борисов да се ангажира с проблема на търговците, тъй като в момента по закон трябва да съдят дружеството "Ню Геймс", което е обявило фалит, а сметките му, по които иначе има пари, са запорирани.

"Ако заведем иск срещу компанията, трябва да се наредим след държавата и кредиторите на дружеството и вероятно за нас нищо няма да остане. Освен това делото ще се точи с години, през които ние ще правим допълнителни съдебни разходи", обясни един от присъстващите на пресконференцията, който се представи просто като представител на един от търговците на дребно.

Търговците също така подчертаха, че държавата предварително е събрала дължимия ѝ данък върху продадените от "Ню Геймс" на дистрибуторите и търговците билети и най-малко него трябва да възстанови.

"Само за 11 дни промените в Закона за хазарта бяха приети изцяло. Това не даде време на търговците да се подготвят и те вече са в неравностойно положение. Досега винаги държавата е давала буферни периоди - при промяна на акцизите върху тютюневите изделия, промяна в данъците и т.н.", обясни Иван Делчев.

По думите му засегнати от одържавяването на "Национална лотария" са както 19 хил. търговци, които продават лотарийни билети, тютюневи и други видове стоки, така и 200 хил. търговци, които продават единствено билети.