Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива смятат, че подготвяният законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход няма да увеличи събираемостта на данъци и акцизи, да спре сивата икономика и да осигури приходи в бюджета. Това заяви на пресконференция Симо Симов, говорител на НСТПГ.

Според Симов аргументът на колегите им от Българска петролна и газова асоциация /БПГА/ и по-конкретно на Валентин Златев и Емил Димитров, че около 1 млрд.лева се разпределят от сивия сектор в търговията с петролни продукти за несъстоятелно. Ако това е така, то министър Емил Караниколов трябва да даде отговор кой ограбва държавата и това ясно да е разписано в законопроекта, чието влизане в сила депутатите решиха да отложат с шест месеца.

От БПГА обясниха схемата, по която се реализира горивото и търговията на дребно в бензиностанциите. Според тях ако контрабанда съществува, то за това вина носят държавата и конкретно митническите власти и прокуратурата, защото именно Агенция "Митници" контролира както произведеното, така и внесеното количество гориво. Преминало през контрола на агенция Митници, горивото постъпва в данъчен склад, където може да бъде реализирано от производителя, вносителя или износител на гориво. И при трите случая, за да напусне склада, трите субекта задължително внасят дължимите ДДС и акциз в НАП, обясни Симов.

Всяка колонка в бензиностанция е свързана директно с НАП, а всеки търговец регистрира директно в НАП - количеството и стойност без ДДС, краен потребител, място за разтоварване, място на цистерната, име на шофьора, име и ЕГН на приемащия горивото. С цел пък да предотврати фиктивен износ Агенция "Митници" може да прави проверки чрез международния обмен на информация, каквито до сега не са правени.

От НСТПГ попитаха как при така описаните схеми движение на горивото и данъчни задължения би могло да се ощети държавният бюджет с 1 млрд.лева. Приблизително в 1 л гориво стойността на акциз и ДДС е 1 лв. Следователно тези щети се нанасят при реализирането на вътрешния пазар на гориво в обем от 1 млрд. литра. Това според членовете на БПГА означава, че сивата икономика в сектора реализира гориво в обем от 2 739 726 литра.

От Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива казаха, че запазват стачната си готовност, ако не бъдат поканени да участват в комисията за преработка на закона. Заканиха се да блокират пътища и магистрали, но уточниха, че протестът им не е политически обвързан и не цели сваляне на правителството.

В НСТГП членуват 110 фирми с 1000 работници. От сдружението отрекоха внушенията, че присъединяването им в петък към КРИБ е свързано с подкрепа на друга рафинерия, контролирана от Кирил Домусчиев.