Насроченият за днес търг за къщата, в която е живял българският поет и революционер Пейо Яворов - на ул. "Раковски" 136 в София, не се състоя, тъй като кандидат-купувачи нямаше. "Дом Яворов" беше обявен за публична продажба на 15 октомври при първоначална цена от 1 628 000 лева. Срокът за подаване на оферти изтече вчера в 17.00 ч., а при наличието на предложения, те трябваше да бъдат отворени днес в началото на работния ден.

Кандидат-купувачи обаче няма, въпреки че трима кандидати, освен Столична община, бяха проявили интерес към имота и изпратили свои представители, за да се запознаят с документацията досега.

Причините бяха изяснени вчера от самата Йорданка Фандъкова. От официалната си страница във Фейсбук кметът на София обясни, че около къщата са заложени толкова много и различни юридически капани, че за всеки кандидат-купувач съществува риск да инвестира огромна сума, без да му бъде позволено да влезе във владение на имота.

Каква ще бъде съдбата на "Дом Яворов" оттук нататък зависи от ищеца, който към момента предявява съдебен иск. Вариантите са няколко: частният съдебен изпълнител да прекрати търга или той да бъде отложен или възобновен при по-ниска цена от първоначално обявената за имота. За да продължи продажбата обаче, частният съдебен изпълнител трябва да изчака един месец. Това е срокът, в който ищецът да вземе и своето решение.