Всяка община трябва да определи място, на което да загробва убитите заради африканската чума свине. Такова указание е разпратила земеделската министърка Десислава Танева на местните власти, съобщи зам.-директорът на центъра за оценка на риска към МЗХГ д-р Илиян Костов, цитиран от "24 часа". Той участва в церемонията "Образцова община" на Северен централен регион във Велико Търново.

В общините, в които има установена зараза кметовете трябва да изпълнят указанието да намерят място за свински гробища до вечерта на днешния ден. Тридневен е срокът за тези общини, които все още не са установили американска чума по свинете.

Местата за загробване на убитите болни прасета трябва да са така определени, че да не застрашават околната среда, предупреди д-р Костов. Подвижните екарисажи не разполагат с достатъчно капацитет, за да поемат унищожаването на убитите свине, допълни той.

Чумата по свинете се разпространява както чрез контакт между животните, така и по механичен път през фуражи, инвентар, дрехите и обувките на хората, разказа специалистът от земеделското министерство. Заради това и заразата било повероятно да стигне до кочините в дворовете на хората, а не до големите свинекомплекси, които имали мерки за биологична безопасност, твърди д-р Илиян Костов. Вирусът на чумата не е опасен за хората, но се пренася и през заразено месо, каза още той.