Със слабо присъствие в центъра на София таксиметрови водачи поискаха увеличение на тарифите за таксуване на клиенти, отпадане на патентния данък за следващата година, премахване на приложенията за споделено пътуване. Въпреки че протестът беше обявен като общонационален, със събиране пред сградата на съответната община, в столицата, около храм-паметника "Св. Александър Невски" се събраха едва около 20 автомобила.

Таксиметровите шофьори настояват за тройно по-висока първоначална такса, която да влезе в сила от 2021 година.

Пред Dir.bg Даниел Стефанов, който кара такси от 7 години, заяви, че тарифите не са увеличавани от поне 8 години, на фона на поскъпването на всичко останало. Стефанов изброи останалите искания за промяна в размерите на отделните компоненти от цената на услугата, които да станат минимални - дневната цена за километър да бъде 1 лев, нощната - 1 лев и 30 стотинки, цената за престой да стане поне 32 стотинки на минута, а за повикане на такси - 1 лев и 50 стотинки.

През 2011-та година беше дадена възможност всяка община да определя таван на тарифите за таксиметровите услуги. В София беше въведена максимална цена от 1 лев и 30 стотинки за километър през деня и 1 лев и 60 стотинки за нощното возене.

В началото на ноември правителството предложи промени в Наредбата за таксиметрови превози, с които се дава възможност за поскъпване на първоначалните такси между два и три пъти спрямо сегашните им размери.

На днешния протест в столицата таксиметровите шофьори поискаха и опрощаване на патентния данък за следващата година, след като държавата обяви, че ще поеме част от този разход. Според Даниел Стефанов размерът на годишния данък в София е 850 лева. Освен него обаче шофьорите имат и други разходи, като лизинг на автомобила и поддръжка, а това, което харчат на месец, за да работят, излиза между 700 и 1000 лева.

Снимка: "Булфото"

Вижте още снимки >>

Ако бъдат приети предложените от шофьорите нови тарифи, един курс, който до момента е струвал между 3 и 4 лева, ще стане 5 лева, твърдят протестиращите. Така например, ако за разстоянието между "Люлин" и "Младост" по Околовръстния път сега се плаща около 15 лева, новата крайна цена на курса ще стане 19 лева.

Даниел Стефанов сподели разочарованието си от слабата подкрепа от страна на неговите колеги за днешния протест и я обясни със слаба организация.