За втори пореден ден таксиметрови шофьори излязоха на протест в София, което затрудни сериозно движението в центъра. Превозвачите настояват за осигуряване на условия за лоялна конкуренция, приравняването им към обществения градски транспорт, техническият преглед за тях да важи 12 месеца, обезопасяване от страна на държавата с паник бутон, както и нaчинът, пo кoйтo ce фoрмирa нaчaлнaтa тaкca дa бъдe измeнeн и тя дa cтaнe три пъти минимaлнaтa цeнa зa килoмeтър. Така тaкcaтa би cтaнaлa 2,31 лeвa, при 0,77 лeвa зa килoмeтър нa днeвнa тaрифa.

Според организаторите вчера не са имали възможност да представят исканията си заради провокации от страна на протестиращи от антиправителствения протест, тъй като демонстрациите се застъпиха.

Днес шофьорите тръгнаха от три лъча в София, а сборният пункт бе на площад "Александър Батенберг", където се събраха няколко десетки автомобила.

"Нашето шествие е организирано отново, защото вчера попаднахме в бурята на активно мероприятие. Паралелен протест, който дойде от Триъгълника на властта, и на когото направихме място да премине в размер на цялата улица на площад "Батенберг" изведнъж завиха в ляво и се врязаха в нашето множество", каза Георги Димитров - зам.-председател на Асоциацията на таксиметровите превозвачи, цитиран от БНТ.

"Протестираме, защото при това положение ние не можем да се справим. Трябва да се предприемат някакви мерки адекватни. Ето затварят абсолютно всичко, ние зависим от улицата. Сега мога да ви извадя да ви покажа оборотите на колите. Повече от 80% сме надолу. Всичко е на мускули", каза друг протестиращ.

Таксиметровите водачи представиха своя идея за работата си по време на пандемията до март, която предлага безплатен превоз за лекари и медицински сестри.

"На база на икономически, социални и статистически данни нашето основно желание е да возим лекари, учители и духовници безплатно - най-важните фигури към настоящия момент", заяви Георги Димитров от Федерацията на таксиметровите водачи, цитиран от БНР.

Снимка: Булфото

Вижте още снимки >>

Като компенсация таксиметровите шофьори предлагат компаниите да направят отстъпки от лизинговите схеми и вътрешнофирмените си такси в размер 50 на сто за срок от 3 месеца. А търговските банки да предложат отстъпки по кредитите на таксиметровите компании в същия размер и срок и Българската банка за развитие да ги компенсира в размер пропуснатите ползи за периода.

Димитров допълни, че предложенията са внесени вчера в Министерство на икономиката, което е принципал на ББР.

Организаторите ще отправят призив за даряване на кръв, включително шофьорите, които са преболедували COVID-19, ще бъдат призовани да дарят кръвна плазма.