Световната здравна организация (СЗО) няма информация дали ваксини срещу Covid-19 от различни производители могат да се смесват, заяви в петък директорът на организацията по регулиране и преквалификация д-р Рожерио Пинто де Са Гаспар, цетеран от БНР.

Отговорът на Гаспар дойде като коментар на решението на Франция да използва различна ваксина за втората доза за хора под 55 години, които са получили като първа доза ваксината на "АстраЗенека". Решението на френските здравни органи беше взето на фона на констатациите на Европейската агенция по лекарствата (EMA), че ваксината на "АстраЗенека" може да причини образуване на кръвни съсиреци.

По-рано в петък Франция се присъедини към Германия в решението й да предложи поставянето на различна ваксина при поставяне на втората доза.

В четвъртък Постоянният комитет по ваксинацията към немския институт "Роберт Кох" (STIKO) препоръча, че всеки хора под 60 годишна възраст, получил като първа доза ваксината на "АстраЗенека", трябва да бъде имунизирани с ваксините на Pfizer/BioNTech или на Moderna при поставянето на втората доза.

ЕМА разширява проверките за "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън"

Лекарственият регулатор на Европейския съюз каза днес, че прави преглед на съобщения за редки случаи на кръвни съсиреци при четирима души, получили ваксината на "Джонсън и Джонсън" срещу КОВИД-19, и разширява своята проверка на ваксината на "АстраЗенека", включвайки съобщавани случаи на кръвоизливи, предаде Ройтерс.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че три от четирите случая на тромбоза и ниско ниво на тромбоцити са били регистрирани в САЩ при имунизация с ваксината на компанията "Джонсън и Джонсън" от нейното подразделение "Янсен". Един човек е починал, а един от случаите е бил съобщен при клинични изпитания.

ЕМА за първи път съобщава, че прави проверка на ваксината на "Джонсън и Джонсън", докато за ваксината на компанията "АстраЗенека" от седмици се говори, че може да е свързана с образуването на кръвни съсиреци в мозъка и корема, което беше потвърдено от европейският лекарствен регулатор.

Базираната в САЩ компания "Джонсън и Джонсън" каза, че е запозната със съобщенията за случаи на тромбоза, които може да са свързани с нейната ваксина срещу КОВИД-19, и работи с регулаторните власти за оценяване на данните и предоставяне на подходяща информация.

"За момента не е установена ясна причинно-следствена връзка между тези редки събития и ваксината на "Янсен" срещу КОВИД-19", заяви "Джонсън и Джонсън".

ЕАЛ също така каза, че още не е ясно дали има връзка между двете ваксини и съобщаваните състояния и че комитетът й по безопасност ще реши дали са необходими регулаторни действия.

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" е одобрена за използване в ЕС, но употребата й още не е започнала. Засега тя се прилага главно в САЩ.

ЕАЛ също така заяви, че са съобщени пет случая на синдром на нарушена капилярна пропускливост, свързани с ваксината на "АстраЗенека". Това състояние, при което има изтичане на кръв от най-малките кръвоносни съдове в мускулите и телесните кухини, се характеризира с отоци и понижено кръвно налягане.