Двама свидетели на инцидента с шофьори на джипове, возещи туристи до Седемте рилски езера, разказаха какво се е случило преди техен колега да бъде задържан след сигнал, че умишлено е преминал през крака на полицай. След като 32-годишният мъж беше арестуван, колегите му се събраха пред полицията в Дупница в негова подкрепа. Те категорично отрекоха твърденията на прокуратурата, че е имало подобен случай и заявиха, че са били там за гъби.

Тази сутрин Станимир Иванов и Радина Георгиева, които се качвали към Рилските езера, разказаха пред bTV какво са видели в събота. Рано сутринта се наредили на опашка за лифта. По думите на Станимир на около 100-200 метра над долната станция имало няколко джипа. Според него водачите им причаквали хората, тръгнали пеша към езерата, за да ги приканят и извозят до горе срещу заплащане.

„Сетих се, че точно тези джипове са забранени и не трябва да бъдат там. Помолих приятелката ми да ми даде телефона, за да ги снимам. Мислех в началото, че те се крият там или чакат, но впоследствие разбрах, че имат наглостта да качват хора“, обясни той.

И продължи: „Съжалявам, че спрях да снимам рано. Когато спрях клипа, се чуха отваряния и затваряния на врати. Приятелката ми е видяла как изблъскват хора от джиповете, за да избягат и да не бъдат проверени. Тази част аз не я видях“.

Шофьорите отричат и това.

Снимка: bTV

Радина сподели, че джиповете, на които са се качили хора, са били два – бял и черен. Имало е и трети джип, на който е бил сложен сигнален буркан.

„Гонка е силно казано, защото склонът е голям, пътят е каменист и на места е доста изорано. Имаше контакт почти непосредствено, след като всички хора слязоха от джиповете. Единият джип тръгна надолу. Другият също, но полицаят слезе от колата и тръгна да го гони, с идеята да свали шофьора от джипа. Полицаят се беше облегнал на вратата, но видя, че може би шофьорът е склонен да го прегази и се отдръпна. Дали му е прегазил крака или нещо се е случило с него, не мога да кажа“, обясни тя.

Според нея не са разменяни реплики между полицая и шофьора. След това служителят на МВР се върнал до неговия джип.

На снимките се вижда, че това е униформен. На гърба му пишеше „Полиция“ и човек трудно не би разпознал такъв човек“, обясни още Радина.

Станимир уточни, че няколко минути след това са били настигнати от двама цивилни полицаи, които се представили, че са от Икономическа полиция. Те поискали от него заснетите материали и записали имената и телефонния му номер.