Проф. д-р Мартин Шилингер е специалист по вътрешна медицина, кардиология и ангиология във Wiener Privatklinik, Виена, Австрия. Той е автор и съавтор на над 200 научни доклада, включително и на многобройни статии в известни международни списания. През 2010 година проф. Шилингер става един от 50-те най-известни специалисти в своята област.

Медицинската и научна специализация на проф. д-р Мартин Шилингер е диагностицирането и лечението на нарушения в кръвообращението идващи от сърце, мозък или крайници, както и свързаните рисковите фактори (хипертония, диабет, кръвни липиди), с фокус върху минимално инвазивното лечение на тези заболявания. Ето какво споделя той.

- Сърдечно-съдовите заболявания причиняват най-много смъртни случаи в световен мащаб. Кои са най-често срещаните сърдечно-съдови заболявания и колко са сериозни те?

- Водеща причина за смъртността в западната цивилизация е сърдечният удар. Сърдечният удар се дължи на атеросклероза - заболяване, което води до запушване на артериите. Поради тези запушвания в артериите се нарушава подаването на окислена кръв от органа. Ниското кръвоснабдяване на сърцето води до инфаркт.

Запушването на артериите може да се появи не само в сърцето, но и във всички части на тялото. Запушването на каротидната артерия например - артерията, която дава кръв на мозъка - води до инсулт / цереброваскуларен инцидент, което е една от най-честите причини за смърт.

Атеросклерозата може да засегне главната артерия на корема, така наречената "аорта". Това заболяване може да доведе до уголемяване на артерията - аневризма. Аневризмата може да се разруши и може да доведе до фатален изход (12-та най-често срещана причина за смърт).

Освен това, атеросклерозата може да засегне артериите на краката. Запушвания в тези артерии причиняват освобождаване, наречено "интермитентна клаудикация", което причинява силна болка в краката при ходене. По-късно в хода на заболяването, пълното запушване на артериите на краката може да причини тежка загуба на тъкан и дори необходимост от ампутация на крайника.

- В кои случаи се налага интервенционната кардиология и кои са най-добрите възможни резултати?

- Интервенционната кардиология е минимално инвазивно лечение на сърцето и главните съдове. Има три основни кардиологични проблема за минимално инвазивно лечение: 1) Коронарни сърдечни заболявания - при лечение на блокирани артерии с много малки балони и стентове; 2) Сърдечна аритмия - лечение на ритъмни смущения чрез криоаблация; и 3) Клапна сърдечна недостатъчност - възстановяване или подмяна на увредени клапи.

- Кои са изследванията, които се назначават днес в диагностиката на сърдечно-съдовите заболявания?

- Основните изследвания включват лабораторни тестове, функционални съдови тестове и най-вече ултразвуково изследване. Ако тези тестове, в комбинация със симптомите на пациентите, показват съдово заболяване, ние ще извършим магнитно-резонансна ангиография (CE-MRT) или компютърно - томографската ангиография с висока разделителна способност (ангиография с множество отпечатъци). С помощта на ядрено-магнитния резонанс и/или компютърната томография могат да се диагностицират всички видове сърдечно-съдови заболявания. След правилна диагноза, много пациенти могат да бъдат лекувани чрез ангиография чрез минимално инвазивно лечение, включващо балонна ангиопластика и имплантиране на стент.

- В кои случаи се прилага коронарната ангиопластика? Как работи тази процедура и какви ползи и рискове има тя?

- Коронарната ангиопластика се прилага за лечение на пациенти със симптоми на сърдечно заболяване поради запушване на коронарни артерии. Това води до болка в гръдния кош (ангина пекторис), задух и сърдечен удар. Чрез ангиопластика и имплантирането на стент запушването в коронарната артерията се отстранява, притока на кръв се нормализира, симптомите веднага се подобряват и инфарктът е предотвратен. Коронарната ангиопластика е минимално инвазивна технология, която се извършва през много малък разрез на артерията на ръката или на артерията на слабините. Използвайки такъв артериален достъп, гъвкав катетър се разполага в началото на коронарните артерии на сърцето, а към тези артерии се прилага радиоконтраст. Използвайки цифрова рентгенова техника с висока разделителна способност, артериите и евентуалните запушвания могат да се видят и анализират на видео-екран. Ако се установи запушване, много тънка жица се насочва към запушването и се надува малък балон, който да разшири съда. За да се държи запушването отворено, на мястото му се поставя съдов имплант - т.нар. стент, за да се отвори артерията. Днес всички стентове са покрити със специфични медикаменти, за да се предотврати повторно стесняване.

Съвременната ангиопластика има много малък риск от усложнения, по-нисък от 1% при тежки усложнения като сърдечен пристъп, аритмия или инсулт. Основните усложнения са хематом в мястото на пункцията (1%).

- Какви са предимствата на този тип интервенция за пациента в сравнение с класическата намеса?

- Основното предимство на лечението чрез минимално инвазивна интервенция е, че пациентът не трябва да бъде подложен на отворена операция на сърцето - което означава, че няма отваряне на гръдния кош на пациента. След повечето процедури пациентът може да напусне болницата на следващия ден, няма болка от хирургична рана, няма реален риск за инфекции на рани и пациентът е готов да се върне към нормалния си ритъм на живот до един-два дни.

- Веднъж направена, тази процедура решава ли сърдечния проблем и има ли нужда от допълнителни интервенции?

- За повечето процедури трайността е тясно сравнима с резултатите след традиционната операция. Коронарните стентове например имат дългосрочна успеваемост от 98%, подобно аблация на предсърдната тахикардия е успешна при 95% и минималната инвазивна замяна на аортна клапа има трайност по-дълга от 10 години, в сравнение с био-клапи, имплантирани от сърдечни хирурзи. Повечето процедури решават проблема за дълго време, но разбира се много пациенти със сърдечни заболявания се връщат за минимално инвазивно лечение на други видове сърдечни заболявания.

- Какъв начин на живот препоръчвате, за да не бъде човек кардио пациент?

- Най-важното - не пушете! Редовното спортуване (4 до 6 часа седмично) и спазването на средиземноморска диета (зехтин, риба, ниско съдържание на въглехидрати) биха допринесли съществено за предпазване от сърдечно-съдови проблеми.