В началото на годината в София отваря врати Академия по киберсигурност. Тя ще обучава държавни и частни служители, както и студенти, как да предодвратяват кибератаките, които са бич на нашето време. По този повод ПУ "Паисий Хилендарски" и Dir.bg организираха в Пловдив отворена дискусия заедно с Орен Елимелех, международен експерт по киберсигурност към правителството на Израел. Освен това Елимелех е и съветник на израелското правителство и транспортното министерство по проблемите с тероризма. 

- Запознат ли сте и как ще коментирате скандала с изтичане на данни от НАП в България?

- Да, запознат съм с изтичането на данни от НАП. Оказа се, че това го е направила фирма, която се е занимавала с киберсигурност. Не е честа практика в света такива компании да атакуват държавни или частни преприятия. Мисля, че е имало начин това с НАП да бъде предотвратено. Има фирми, които се занимават с киберсигурност и които са атакуващи, както и такива, които са защитаващи. Активните, атакуващите, не дават сигурност. Основният им бизнес е да хакват. Но има и компании, които дават сигурност. Смятам, че това с НАП е можело да бъде предодвратено. Това е част от проблема не само в България, но и по цял свят. Част от дигиталната трансформация е фактът, че даваме прекалено много данни. Давам ви просто един пример за това. Сметките за електричество, за газ, за телефон са онлайн. Бизнесите не си тестват инфраструктурата. Затова трябва да използвате компания, която предлага киберсигурност, да се ползват тези, които действат като етични хакери - хакват, тестват, преди да влезете в онлайн пространството.

- Има ли начин да се предотвраят подобни атаки? Наскоро банкова служителка източи 1 млн. лева.

- Тя е взела парите чрез трансфер. Това не е всъщност 100% кибератака, това е просто вътрешна атака. Така например преди 20 години в Израел един служител, който се казва Ети Алон, открадна 125 милиона лева, които просто взе от банката с превод. Той изключи всички системи и задвижи парите в малки порции. Случай, който идва отвътре. Много е трудно да се предвиди и предодврати.

Снимка:Dir.bg

- Разкажете ни за вашата академия, която стартира в България?

- Академията ще обучава лица от бизнеса и от държавната администрация. Първо ще има базови курсове, но после и по-специализирани, за да имат хората сертификати и по-дълбоки познания в тази област. Ще комбинират теоретически и практически познания. Бизнес академията стартира в началото на годината и ще бъде базирана в София. Аз също ще преподавам там. Срещу заплащане различните организации и компании ще си изпращат там служителите на обучение. Целта е да се вдигне нивото на образованието. Най-дългият курс ще продължава половин година.

- Кой е най-лошият сценарий за данните, които всеки от нас съхранява онлайн? Какво може да се случи на цялата система и общество като цяло?

- Безброй са лошите възможности. Ще ви дам пример за размисъл. Отивате в болницата, но данните на много пациенти са стигнали донякъде. След като тази информация е изтекла, един хакер я взима и разбира, че вие бихте могли да дарите орган от себе си. Вижда, че имате същата кръв като човека, който се нуждае належащо от орган. И ви взима органите. Това е пример за начина, по който може да бъде открадната самоличността на човек. Взимам ви самоличността и ви поставям в лоша ситуация в банката. Вие трябва да си върнете парите, които съм източил от вас, но аз си ги харча свободно.

- Какво ще посъветвате българите, как да се предпазят от подобни кибератаки?

- Всеки използва мобилен телефон. Не сваляйте всичко и не инсталирайте всичко. Имайте поне три различни пароли. Не с една и съща да влизате навсякъде. За най-чувствителните ви данни имайте друга парола, къде държите парите си - втора, а трета - ако четете някой вестник онлайн. Също така верифицирайте всичко. Получавате имейл. Ако получите такъв и незнаете от кого е, недейте да го отваряте, недейте да кликате на линка. Нашишете в Гугъл получения текст. Така можете да разберете, ако има нещо притеснително в мейла.

- Голяма е опасността за децата в интернет. Какво мерки взимате в Израел?

- В Израел всички училища и всички детски градини са свързани с камери. Така всеки родител може в реално време да види на живо децата си. За да са спокойни родителите, че децата им са добре и на сигурно място. Също така в училищата се преподава на родителите как да научат децата си какви са опасностите, как да се държат, какво да пишат, какво да отварят. Обучават се и родителите, и децата.