Васил Левски няма да бъде канонизиран, тъй като в биографията му пише, че неволно е убил дете. Това зяви пред "Труд" началникът на отдел "Връзки с обществеността" при Светия Синод иконом Николай Георгиев.

Така той отговори на призива на Националния изпълнителен комитет на партия "Национален фронт за спасeние на България" (НФСБ) за канонизация на Апостола. Призивът е подписан от лидера на НФСБ Валери Симеонов, съпредседателят на партията Данчо Хаджиев и депутатите Валентин Касабов и Борис Ячев. Те припомнят, че преди година отново са се обърнали към Светия синод с молбата да бъде разгледан въпросът с канонизацията на Левски.

Въпросът обаче е поставян поне пет пъти през годините от неправителствени организации, от кмета на Карлово, както и от патриотични организации.

Всъщност убийството, което се оказва "препъникамъкът" пред обявяването на Васил Левски за светец, не е на дете, а на млад мъж. То е извършено на 14 август 1872 г. в дома на чорбаджията Денчо Халачев в Ловеч. Убитият е 24-годишният слуга Стойчо Гиргинов. Според една от версиите, той напада Апостола и се опитва да го удуши. При самоотбрана Левски го намушква с кама.

Историците обаче не са единодушни относно истината за това убийство. Според едни изследователи, писмото до Любен Каравелов, в което Васил Левски признава за извършеното е фалшиво и е намерено години след обесването на Апостола. Противоречиви са и данните за свидетеля, потвърдил пред турския съд, че именно Левски е извършителят.