Решението оповести пресцентърът на Българския Хелзинкски комитет, предаде БТА. То е продължение на решението по същото дело от 22 януари 2009 г., по което Съдът намери нарушение на член 9 на Европейската конвенция за правата на човека (свобода на религията) поради това, че с прогонването през 2004 г. от църквите на т. нар. "алтернативен синод" държавата неправомерно е заставила православните вярващи в България да бъдат под едно-единствено ръководство.

След първото решение Съдът даде срок за споразумение на страните относно вредите, но такова не бе постигнато. С настоящото решение ЕСПЧ реши само въпроса с обезщетението за допуснатото нарушение. Съдът прие, че жалбата на представителите на "алтернативния синод" е от името на всички, които са техни последователи, поради което присъди една обща сума за неимуществени вреди "за ползване от вероизповеданието" на името на митрополит Инокентий (Иван Стоянов Петров) - 50 000 евро. Искането на "алтернативния синод" за имуществени вреди не бе уважено.

С днешното решение ЕСПЧ постанови също, че за да бъдат изпълнени неговите решения, България следва да промени Закона за вероизповеданията от 2002 г., който налага единни ръководства на всички вероизповедания и по-специално на Българската православна църква. Според стандарта, установен от Съда, православните вярващи, които не се доверяват на синода на патриарх Максим, следва да имат възможност да се регистрират отделно и да уредят имуществените отношения между двете спорещи страни допълнително по гражданско-правен ред. Изпълнението на решенията на ЕСПЧ се следи периодично от Комитета на министрите на Съвета на Европа.