Българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Мина, смятан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните.

Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома, както и за рожба.

Св. великомъченик Мина е бил войник в Египет. Заради вярата си е посечен от езичниците на император Диоклетиан през трети век. Няколко години преди това той напуснал военната служба и заживял с дивите зверове в гората. Отдаден изцяло на Бога, отказвайки да приеме идолопоклонничеството, Свети Мина се явявал пред грешниците, които посягали пред чуждото богатство, разобличавал ги и така ги връщал към праведния живот. Ето защо днес миряните го почитат като светец, който им помага да намерят или да си възвърнат изгубеното или откраднатото.

Народните поверия представят Свети Мина като господар на вълците, а в иконографската традиция е изобразяван като войн на бял кон.

Очаква се стотици кюстендилци, миряни от цялата страна, Сърбия и Македония да отидат на празнична света литургия днес за празника Свети Мина в едноименния храм в града. Ще бъде приготвен и осветен курбан за здравето на всички кюстендилци и гостите, за най-малко 500 души, осигурен от общината.

Празникът започна още в събота с архирейска литургия, водена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Негово светейшество патриарх Неофит. Днес литургията ще водят архирейският наместник на Кюстендил отец Генади Генадиев и свещеници от града.

Имен ден празнуват Виктор, Виктория, Минчо и Минка.