Дати за сватби в Ягодинската пещера са резервирани и за догодина, съобщиха от туристическото дружество "Родопея". Още в първия ден на 2020 г. в карстовото подземие - на 140 метра под земята, в прегръдката на сталактики и сталактони, някои от които наподобяват Снежанка и седемте джуджета, Дева Мария и Младенеца, ще се изпълни бракосъчетание.

Над 20 са сватбите в пещерата от началото на тази година.

Ягодинската пещера се намира в Буйновското ждрело, близо до родопското село Ягодина. Тя е една от най-известните и посещавани пещери в България. Със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите.

Ягодинската пещера представлява сложна система на няколко етажа, образувана в мрамори. Благоустроен е най-долният етаж, но освен него има още два взаимносвързани етажа на пещерата. Туристическият маршрут преминава през два изкуствени отвора - вход и изход. Естественият вход на пещерата се намира на километър надолу по течението на Буйновската река. В него са намерени останки от жилище от епохата на енеолита (каменно-медна) - керамични съдове, оръдия на труда, керамична пещ и др. Проучвания показват, че на това място са живели майстори грънчари, които добивали глината от вътрешността на пещерата. След разкопки и реставрация този вход е превърнат в музейна експозиция.

Залата, с която започва туристическата обиколка, е Новогодишната зала. В нея пещерняците от района и техни гости от други места посрещат Нова година, а за повдигане на настроението се донася истинска коледна елха. Следва Ритуалната зала, която влюбени двойки с приключенски дух избират за своя сватбен ден. Оборудвана е с олтар, а красивите образувания по стените придават тържествен вид. Както български, така и чуждестранни двойки избират за кажат съдбовното "да" сред акустиката на подземните галерии. Церемонията продължава не повече от 40 минути, а допустимият брой гости е 30, тъй като повече трудно биха се побрали. За сватбарите е наложителен и допълнителен дрескод за по-топло облекло, тъй като постоянната температура в пещерата е 6 градуса. 

След ритуала младоженците и гостите правят над километър преход през пещерата и могат да видят красиви представители на почти всички видове пещерни образувания, но най-впечатляващи са многобройните пещерни бисери. Те се образуват като истинските перли от песъчинка, попаднала във вода, която в течение на много години се обгръща в калцит, за да придобие кръглата си форма.

Тайнството, с което е обгърната пещерата, приглушената тъмнина и магичната сила на скалните образования  остават трайно и вечно в съзнанието. А, какво по-хубаво от това, този спомен да е свързан с един от най-прекрасните дни - сключването на граждански брак.

Има поверие, че двойките, които се оженят тук, не се разделят. Ако все пак бракът се разтрогне, виновникът ще бъде съден в съседната пещера - Дяволското гърло.

Като сватбен подарък младоженците могат да получат и възможност да прекарат първата си брачна нощ не където и да е, а в откритото над пещерата древно неолитно жилище на пещерен човек още от 4 хил. пр. н. е., използвано и през бронзовата епоха. В него има древни керамични съдове, тежести за вертикални станове и уникална древна пещ за изпичане на глинени съдове. Интересно, нали?

Инициативата за сватби в Ягодинската пещера е на спелеолози от още през 1986 г.