Натискът върху "Спешна помощ" отслабна леко след въвеждането на ограничителните мерки. Това заяви пред Нова тв говорителят на "Спешна помощ" Катя Сунгарска.

"За сравнение - преди локдауна повикванията са били около 600 за 12-асова смяна. За вторник - спешните медици са се отзовали на около 380-400 сигнала", посочи тя.

По думите й няма недостиг на автомобили с оглед на получаването във вторник на още 10 нови линейки.


"За съжаление няма как да компенсираме недостига на екипи, защото това е проблем, който съществува от години и няма нищо общо с пандемията. Колегите се разболяват. А преди дни изпратихме и третия си колега, който изгуби битката с COVID-19. Медиците, преболедували вируса, веднага се връщат на работа, но не се знае до кога ще издържим", заяви тя.

Сунгарска коментира и сигнала от вчера в социалните мрежи, който визираше предположението, че в линейка са натоварени зелки.

"Линейката не е превозвала зелки. Ако се погледне и сравни мащабът на снимката, ще се види, че пакетите към вратата на линейката не са зеленчуци и съвсем ясно се вижда щампата, обозначаваща опасни биологични отпадъци", каза тя.

"Това е линейка, която е бракувана по определени технически параметри. Тя се ползва само и единствено за извозване на опасни медицински отпадъци. Това е транспортната линейка на "Спешна помощ" София. В конкретния случай тя превозва подобни отпадъци само за последните 24 часа и затова е толкова натоварена. Линейката е много натоварена всеки ден. Сигнализацията й е запазена, защото линейката е длъжна да сигнализира, че превозва опасни отпадъци и останалите водачи на пътя трябва да се пазят", посочи Сунгарска.

Линейката е заснета на път към екарисажа на "Александровска" болница.