Във връзка с появилата се информация за "спиране" на студентската програма Work and travel (WAT), по известна у нас като програма за (летни) студентски бригади в САЩ, от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен заявяват, че програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ чрез спонсориращи организации и американски работодатели, като към настоящия момент не е спряна от приемащата страна.

"С решение на Департамента тя бе временно отложена за период до 13 май, 2020 г., което към настоящия момент не означава нейното отлагане и дори не засяга сроковете за пътуване на значителна част от българските студенти", заявяват от асоциацията.

Оттам отбелязват, че разпространението и овладяването на пандемията с коронавируса в цял свят ни поставя в динамична ситуация, която изисква ясна и навременна информация от компетентни органи, от които зависят краткосрочните планове на всички нас, включително и на студентите, които са се записали по програмата WAT за това лято.

Съзнаваме, че в условията на извънредно положение Националният оперативен щаб за борба с COVID-19 е овластен да предлага решения и предприема мерки, свързани със здравето и безопасността на хората. Самият щаб многократно заявява, че мерките зависят от динамиката и развитието на ситуацията. Когато става дума за международни програми, те зависят и от волята и решенията, и на приемащата, и на изпращащата страна, информират от асоциацията.

И отново уверяват, че към настоящия момент програмата Work and travel не е спряна. Тя е отложена за срок след 13 май, 2020 г., което е месец след срока на въведеното към момента в България извънредно положение.

По-рано на журналистически въпрос ръководителят на Националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски постави под въпрос заминаването на български студенти на бригади в САЩ.

"Като благодарим на българското правителство, на българските медици и на Националния оперативен щаб за регулярната информация, обръщаме внимание, че обобщения за спиране на програми, продукти и дейности към настоящия момент, извън периода 13 април, 2020 г., до когато е официалното решение за извънредно положение, и близо 2 месеца до старта на определена програма, за която записванията са вече приключили, създава ненужна паника и вземане на прибързани решения, които са в ущърб на всички", коментират от асоциацията.

И апелират към студентите, които вече са заявили и организирали своето пътуване за студентска бригада, да запазят спокойствие и да изчакат периода на извънредното положение в България, както и временното спиране на програмата.

Всички ние, организациите, партниращи на програмата и спонсорските организации в САЩ, сме в непрекъсната връзка, следим динамиката на ситуацията и продължаваме да работим за разрешаване на всички казуси по най-добрия начин за всички участници в програмата, заявяват от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен.