Днес е празникът на студентите в България. Заради затворените като антиковид мярка заведения, барове, дискотеки и други обекти за развлечения, тазгодишният 8 декември се очаква да протече нетрадиционно. Почти всички резервации в хотели, къщи за гости и хижи са отменени. Общинските власти и полицията по места ще следят дали се спазват противоепидемичните мерки и няма да допускат събирането на повече от 15 души на едно място. Санкции грозят нарушителите - от 300 до 1000 лева за участник в нерегламентирано събиране и от 500 до 2000 лева за собственик на обект.

В България има около 200 000 студенти, които се обучават в 52 висши училища - в стотици специалности, разпределени в 52 професионални направления.

Как студентите празнуват своя празник?

След като седмици наред студентите на Русенския университет се обучават онлайн заради пандемията от коронавируса, някои от тях са се организирали да отбележат виртуално и Осми декември.

"По-различен ще е този Осми декември. Няма да е като миналата година, но макар и онлайн, отново ще сме заедно", каза Венцислава Станкова, второкурсничка в специалност "Български език и история" към филиала на русенското висше училище във Видин.

Ще посрещна празника при стриктно спазване на мерките. Без големи събирания и посещаване на курорти, хотели, къщи за гости и други. Сега е важно да се запазим здрави, за да празнуваме подобаващо след COVID-19. Това каза пред репортер на БТА Николай Пенчев от Разград, студент в първи курс на специалността по право в Софийския университет навръх празничния 8 декември.

Въпреки приповдигнатото ми настроение, днешният 8-ми декември в условията на пандемия със сигурност ще е по-различен от всички предходни, сподели Илияна Банчева, първокурсничка в магистърската програма "Медии и пиар комуникация" във Великотърновския университет. По думите й това от една страна е заради въведените по-строги мерки за ограничаване разпространението на Covid 19, а от друга, заради усилията на всички онези лекари на първа линия, които месеци наред с нечовешки усилия спасяват човешки животи. Заради тези герои на нашето време ще проявя отговорност и ще остана у дома. Вкъщи ще си останат и моите колеги. Това е нашият начин да покажем съпричастността си към българските медици, заяви Илияна.

На същото мнение е и третокурсничката, избрала да учи връзки с обществеността в Софийския университет Никол Ганева. Тя се радва за въведените в сила по-строги мерки, за да може и не толкова съвестните хора, като нея преди, да бъдат по-ограничени. Както 6-ти, така и 8-ми декември за студентката ще мине вкъщи в скромната компания на човека, с когото живее, с вкусна вечеря и любимия им сериал.

Студентския празник тази година в семейна обстановка ще отбележи и Фахредин Моллаахмед. Той е четвърти курс на специалността по право в Свободния университет във Варна, учи също турска филология с бизнес комуникации в Шуменския университет, записал е и ислямска теология във Висшия ислямски институт. Той заяви, че заради ситуацията с коронавируса за първи път ще бъда в родния си град навръх 8 декември.

Илияна Банчева пожелава на всички бивши и настоящи студенти здраве, упоритост, търпение, интелектуално дълголетие и успехи в попрището, което са избрали. Пазете се и празнувайте разумно. Всеки ден е празник, когато сте здрави и заобиколени от любимите си хора, апелира Банчева.

Пожеланието на Николай Пенчев по случай празника към студентите е също да са здрави, да запазят младежкия си дух и ентусиазъм, да са успешни и щастливи. Да имат воля, търпение и вяра, че това ще свърши и отново ще празнуват заедно.

За всичко винаги първо пожелавам здравето, защото без него нито можем да сме успешни, нито щастливи и не можем да дадем нужната грижа и любов на близките си. Освен това обаче им пожелавам да бъдат много активни, търсещи, любопитни към всичко ново и да не чакат наготово, защото никой няма да дойде да ни дръпне за ръката и да ни проправи пътя към успеха. Ние сами трябва да покажем амбиция, мотивация, знания и постоянство, е посланието на Никол Ганева към празнуващите днес.

Фахредин също честити празника на всички студенти и на тези, които вече са минали през стъпалото на висшето образование и са поели по пътя на професионалното си развитие с отговорност и им пожелава да бъдат здрави, упорити, смели и силни, готови за предизвикателствата на времето.

История на празника

През 1897 година министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса за първото Висше училище в България, което да има "по-особен, свой празник". На заседанието си от 2 ноември 1902 година Академичният съвет на Висшето училище определя деня на просветителя Св. Климент Охридски - 25 ноември /8 декември - нов стил/, за свой празник. За първи път студентите го отбелязват през 1903 година в салона на читалището "Славянска беседа" в София. През 1905 година в Правилника на Висшето училище, което тогава вече се нарича Софийски университет "Св. Климент Охридски", за първи път е записан текстът, че 25 ноември е патронен празник на университета.

От 1916 година в резултат на официалното въвеждане на Григорианския календар в България годишният празник на университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 8 декември. Така с годините най-старото и престижно висше училище в България - Софийският у ниверситет, създава и утвърждава 8 декември, като символна дата на университетската празничност.

Празнуването на 8 декември е отменено след 1944 година и е заменено с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 година празникът на висшето училище на 8 декември отново е възстановен. След 1968 г., когато Българската православна църква връща стария стил на Юлианския календар, денят на Св. Климент Охридски отново става 25 ноември. Академичният съвет на Софийския университет решава да отдели патронния празник на висшето училище от общия на студентите - 8 декември, и определя за свой официален празник 25 ноември. Това е денят на патрона на Софийския университет - Св. Климент, който е архиепископ Охридски.

Осми декември остава светска дата и продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник.

Сега в България има около 200 000 студенти, които се обучават в 52 висши училища - в стотици специалности, разпределени в 52 професионални направления.