Тази година студентите изчакват до последно и в последните дни на август търсенето на квартири не е било толкова засилено, както през минали години, твърдят от брокерски фирми.

"Засега не се забелязва раздвижване за търсене на квартири за студентите, обяснява Даниела Грозева пред "Монитор". - Миналата година беше много по-рано. Сега в края на август не е същото, както в други години по същото време. Явно сега хората си правят сметката и изчакват".

По думите й, причината е нежеланието им да плащат за време, в което не са се нанесли в имота.

"Освен това има и по-голямо предлагане на квартири. От друга страна в немалко от студентските общежития се предлагат много по-добри условия. Едва след кандидатстването и одобрението за стаи там студентите започват да търсят други квартири. Трети пък купуват апартаменти на децата си, които ще учат в София. Като в някои от тези случаи едната стая се дава под наем на друг студент", допълва Грозева.

Брокерът Тихомир Цаков, също смята, че търсенето на студентски квартири засега е слабо и все още не е съществено. Той отбелязва, че нещата се случват малко по-бавно, а от друга страна и броят на студентите е по-малък.

"Повече студенти предпочитат да са сами и наемите, които плащат, вече са по-високи от преди една година. За прилично обзаведена гарсониера в районите близо до вузове си е 500 лв.", казва пред изданието брокерът Константин Пандов. По думите му активността в търсенето на малки жилища никога не спадала. "Няма предлагане, а търсенето е голямо. Интересът на квартирантите започна да се засилва от отпреди 15-20 дни. Търсят малки жилища и тук-таме някои студенти се комбинират в по-големи", допълва той.

Голяма част от студентите се насочват към общежитие, но трябва и късмет, за да попаднат в ремонтираните блокове. Едва около една трета от блоковете в Студентски град са напълно реновирани, за останалата част на новодомците им се налага да правят освежаване на стаите или директно се насочват към квартира, ако се сблъскат с изтърбушени легла.

Дебели сметки за ток и вода надуват четворно таксата за общежитие. Живущ в един от по-старите блокове на Техническия университет сподели, че наемът е по 45 лв., но зимата сметките скачат много може да стигне до 150 лв. И в Университета за национално и световно стопанство водата и токът вдигат сумата, която студентите заделят всеки месец.

Немалка част от пристигащите от провинцията пък се кооперират и си вземат обща квартира, като желанието им е да бъде по-близо до университета, който ще учат. Все пак повечето студенти кандидатсват за общежитие не само заради цената, но и заради социалните контакти.