Младият русенец Теодор Кожухаров - пета година студент по медицина във Варна, дари 50 защитни костюма на АГ-комплекса в Русе. Ззащитните водонепромокаеми костюми са изработени от русенска фирма, която вече осигури предпазни маски на редица институции, сред които и Община Русе.

"В момента лекарите са пред голяма трудност и мисля, че всички трябва да им помагаме, да предпазват себе си и останалите хора. Даряваме 50 водонепромокаеми цялостни костюма за защита и 50 маски за многократна употреба от 100% памук. Предназначени са за медицинския персонал. Те са цялостен костюм с качулка. Цялото лице се изолира, само трябва да се сложат очила и маската и става цялостен костюм, който върши работа за защита", сподели Кожухаров пред БНТ.

Д-р Петър Зарзаланов от АГ-комплекса увери, че този вид предпазни средства са от голяма полза за работата на медиците.

Снимка: БНТ

"Много ще ни помогнат тези костюми, защото в ИЗО-сектора нямаме защитни облекла и ходим с едни наметала", каза той.

Изпълнителният директор на УМБАЛ "Канев" в Русе Иван Иванов добави, че костюмите всъщност са за многократна употреба, като всяка вечер ще могат да се изпират.

"Качеството е много добро и се надявам за в бъдеще да имаме възможност да закупим от тези костюми за цялата болница", заяви Иванов.

Снимка: БНТ

Това е поредно дарение на защитни средства за Университетската болница "Канев", която вече се снабди и с предпазни шлемове, изработени на 3D принтер безвъзмездно от Русенския университет.

Студенти предлагат подкрепа на гражданите

Обучаващите се в Русенския университет медицински сестри - от втори, трети и четвърти курс, и акушерки - от четвърти курс, предлагат своята подкрепа и помощ на гражданите на Русе,  съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.

В рамките на своята компетентност и под контрола на преподавател студентите ще консултират, обучават и дават професионални съвети на пациенти и техните близки. Помощта и подкрепата ще се предоставя по график от домовете и личните им телефони. Преподавателите ще бъдат на разположение на студентите всеки ден от 9.00 до 21.00 часа.

Заради извънредното положение в страната формата на обучение на бъдещите медицински сестри и акушерки е дистанционна и въпреки големия обем от задачи, онлайн лекции и самостоятелни форми на обучение, студентите заявяват своята професионална готовност в подкрепа на здравните работници и обществото.

Дейностите, които ще бъдат осъществявани, са съобразени с наредба от 8 февруари 2011 г., издадена от министъра на здравеопазването - за професионалните дейности, които медицинските сестри, акушерките, асоциираните медицински специалисти и здравните асистенти могат да извършват по назначение или самостоятелно.