44-годишният Иванов бе откаран с линейка в "Пирогов", след като бе изнесен на носилка от сградата на Съдебната палата, предаде "Фокус". На плочките отпред останаха кървави следи.

Настанен бе първо в шокова зала, а след това е започнала операция, съобщиха от пресцентъра на "Пирогов". Оттам допълниха, че Баретата е с няколко огнестрелни рани в корема и крайниците.

По време на стрелбата Станков е ранен в бедрото, но успява да се прикрие зад дърво и оттам стреля срещу снайпериста.

В сградата срещу Съдебната палата имаше пожар, който вече е напълно погасен. Стреляно е от апартамент на таванския етаж с площ около 100 кв.м., който минути след атентата е подпален. Пожарът е с цел да се прикрият уликите, смятат полицаи, предаде БЛИЦ. Вероятно е стреляно със снайпер, съобщи БГНЕС. Според очевидци обаче стрелба е имало както от сградата срещу Съдебната палата, така и пред самата палата.

Версиите, по които полицията работи, са много.

Златко Баретата е влизал в съда, където днес трябваше да се проведе поредното заседание по делото срещу него и още 20 души. През февруари миналата година Софийски градски съд го осъди на 8 години затвор за ръководене на престъпна група за наркоразпространение. Днес процесът трябваше да стартира на втора инстанция, но бе отложен за 12 февруари.

"Златомир Иванов не е казвал да е имало отправяни заплахи срещу него", заяви пред журналисти адвокатката му Марияна Тодорова, цитирана от "Фокус".  Тя за последно разговаряла с подзащитния си в събота и неделя, за да обсъдят делото.

"Това е организирана работа, явно има два екипа", коментира един от другите подсъдими - Валентин Луков. По думите му Златко Баретата за първи път влиза през централния вход на Съдебната палата, тъй като по принцип влизал в сградата през някой от страничните входове.
Според Луков, ако стрелците са били професионалисти, явно е трябвало да имат два екипа, които да са чакали на двете места. Той не знае защо Баретата е минал през централния вход, а не както обикновено, но предполага, че е бързал. "Глупава история, луди хора има", каза още Валентин Луков. Той е бил в Съдебната палата, когато започнала стрелбата, видял хора да тичат, отишъл при Баретата, попитал го как е и той му казал, че е добре.

Районът около Съдебната палата бе отцепен, а движението - блокирано до около 13 часа.
Провеждат се разпити на живеещи в сградата, откъдето вероятно е стреляно, за това как е избягал стрелецът. Изяснява се и кой е собственикът на таванското помещение, от което се предполага, че е стреляно.

Петима български министри и новият главен прокурор Сотир Цацаров днес ще бъдат в Брюксел. Те ще разговарят с генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей и с директора на Службата за борба с измамите - ОЛАФ - Джовани Кеслер, съобщи БНР. Очаква се основна тема да е наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи у нас.
Отделно, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще участва и в конференция, посветена на мерките срещу екстремизма.
Министърът по еврофондовете Томислав Дончев и на регионалното развитие Лиляна Павлова ще обсъждат с комисаря по регионалната политика Йоханес Хан усвояването на европейските средства.
В белгийската столица е и министърът на земеделието Мирослав Найденов, който ще има разговори в защита на производителите на розово масло у нас.