Съдия Велина Антонова се аргументира с лошите характеристични данни на дванадесетокласника, както и с разкритото от негови съученици при разпитите ,че Михаил е предлагал да пали коли срещу „материални облаги”, съобщиха БНТ и пловдивският в. "Марица".

По време на съдебното заседание стана ясно и че 18-годишният Михаил е взимал успокоителни медикаменти заради разстройство на личността. Заради това адвокатите му настояха да бъде освободен, тъй като условията в ареста са крайно неподходящи за неговото състояние.

Самият ученик декларира, че ще съдейства на разследващите и иска да излезе на свобода, за да се яви на матурите. Лошите му характеристични данни обаче мотивираха съда да го остави в ареста.

На 9 април Михаил простреля с газов пистолет друг зрелостник, който излизал с бившата му приятелка. Момичето и пострадалият били на хотел в Пампорово, но там пристигнал Делиславов и вдигнал скандал. Другото момче - Иван Чирпанлиев предложил двамата да изяснят отношенията си по-късно в двора на пловдивското училище "Стоян Михайловски". На срещата обаче Михаил Дели-Славов дошъл с оръжие и прострелял Иван няколко пъти в главата.

Майката на Михаил - Алла Дели-Славова пък заяви пред "Пловдив 24", че съучениците му са го тормозели, защото знаели, че има проблеми.

"Михаил бе нападнат, ограбен и ударен по главата преди известно време. След това веднъж припадна в самолета за Москва и тогава започнаха проблемите. Няма приятели в училище. Чудя се какво ли още ще направят, за да бъде окончателно унищожен и размазан. Синът ми е аутсайдер - тормозен и отхвърлян от хората през цялото време", категорична бе Дели-Славова.