Епидемията от белодробни заболявания в САЩ, в която починаха петима души, се дължи на слабия контрол и незаконните течности за електронни цигари. Здравните експерти на Острова предприемат действия, с които да успокоят потребителите на електронни цигари във Великобритания предвид тежките белодробни заболявания, които доведоха до смъртта на поне петима и до хоспитализиране на много повече в САЩ.

Представители на американските институции обявиха в петък, че проверяват над 450 възможни случая, свързани с употреба на електронни цигари от иначе "здрави млади хора". Те съобщиха, че засегнатите имат дихателни симптоми като кашлица, задух и умора. При някои също така се наблюдават повръщане и диария. Симптомите се влошават за няколко дни или седмици преди приемането в болница.

Епидемията породи страхове, че потребителите на електронни цигари във Великобритания също могат да бъдат засегнати. Мартин Докрел, ръководител на службата за контрол на тютюна в Агенцията за обществено здраве на Англия, посочва пред английския Гардиън, че има разлика между електронните цигари в САЩ и във Великобритания. Той казва, че от репортажите може да се заключи, че повечето случаи в САЩ са свързани с употреба на незаконни течности, закупени от улични търговци или домашно приготвени, като някои от тях съдържат производни на канабиса като THC или синтетични канабиноиди под формата на подправки.

"За разлика от САЩ, всички електронни цигари във Великобритания са строго регулирани от гледна точка на качество и безопасност от Агенцията за регулиране на медицински и здравни продукти, като Агенцията прилага и т.нар. схема на жълтия картон, чрез която потребителите могат да съобщават за негативен опит с такива продукти", каза той пред "Гардиън".

Дебора Арнот, главен изпълнителен директор на здравната организация Action on Smoking and Health, каза, че към днешна дата не са докладвани сериозни странични ефекти във Великобритания.

"Във Великобритания можете да направите справка в уебсайта на Агенцията за регулиране на медицински и здравни продукти (MHRA) дали продуктът, който ползвате, е одобрен и се продава законно."

Това твърдение се подкрепя и от проф. Линда Болд, експерт по обществено здраве от Университета в Единбург.

"Изглежда много малко вероятно масово предлаганите електронни цигари, съдържащи никотин, особено тези обект на регулация в Европа, да са причина за тези случаи", цитират я в "Гардиън".

"Всички доказателства, събрани до момента, водят до заключението, че причинителят са незаконни продукти, съдържащи марихуана (THC масла). Може би причината е съставка, наречена токоферол ацетат", добавя проф. Болд.

Пол Авеярд, професор по поведенческа медицина от Оксфордския университет, каза:

"Тези случаи са тревожни и трябва да бъдат разследвани, но препоръката на всички държавни органи във Великобритания е, че употребата на електронни цигари винаги е за предпочитане пред пушенето. Тези репортажи не трябва да водят до промяна на тази препоръка."

Популярните в България устройства за нагряване на тютюн - IQOS и glo, не са част от кризата с е-цигарите в САЩ. Те не се продават на американския пазар и като цяло са различна категория от електронните цигари. При IQOS и glo се нагрява истински тютюн, а при електронните цигари, течност.